Main content

Inhoud

In beroep tegen de sadistische boeren van Appelterre

Nieuws: 6 april 2022
Slacht

In 2020 diende Animal Rights samen met GAIA een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen de boeren in Appelterre die een koe met staalkabel uit de Dender trokken en met opzet hulpeloze ganzen en hun kuikens doodreed op een weide. Animal Rights maakte enkele uren na de feiten gruwelijke beelden van de vermoorde ganzen. Op 15 november 2021 werden de boeren vrijgesproken voor alle feiten van dierenmishandeling. De beide dierenrechtenorganisaties gingen daarop samen met het openbaar ministerie in beroep. De zaak ging van start in de ochtend van woensdag 6 april in het Hof van beroep in Gent. De zaak zal gepleit worden op 7 september 2022.

Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Wij willen dat de sadistische boeren alsnog gestraft worden en nooit nog dieren mogen houden.”

Wij willen dat de sadistische boeren alsnog gestraft worden en nooit nog dieren mogen houden.

Els Van Campenhout, Animal Rights

3 feiten van dierenmishandeling

Nadat de raadkamer in mei van 2021 beiden doorverwees, moesten Alfred V.S. en zijn zoon Marc V.S. zich moeten verantwoorden voor 3 feiten van dierenmishandeling: Een stier die ze achter de tractor over het asfalt volgens ooggetuigen 141 meter ver voortsleepten en daarbij harde stokslagen kreeg, een koe die ze aan de nek uit de Dender sleepten en wilde ganzen die door Alfred V.S. genadeloos werden doodgereden en verminkt.

Gruwelijke mishandeling stier

In mei 2018 kwamen de boeren voor het eerst in de media toen ooggetuigen meldden dat een stier achter een tractor gebonden werd. Het dier werd volgens de ooggetuigen 141 meter ver gesleept, zelfs toen het niet meer kon stappen. De stier kreeg daarbij harde stokslagen. Een lang bloedspoor bleef achter op het asfalt. Er werd toen al klacht ingediend door dierenwelzijnsorganisatie GAIA, maar de zaak werd geseponeerd. Dit voorval maakt nu opnieuw deel uit van de nieuwe klacht met burgerlijke partijstelling waarbij Animal Rights zich aansluit.

Koe mishandeld, hulpdiensten bedreigd

In mei 2020 maakten de boeren zich voor de tweede keer schuldig aan dierenmishandeling door een koe met een kabel rond de nek uit de Dender te sleuren. De brandweerposten van Geraardsbergen en Ninove waren ter plaatse om de koe veilig uit de rivier te halen, maar zij werden fysiek en verbaal bedreigd door de dierenmishandelaars. Een van de brandweermannen werd bijna omver gereden door een tractor.

De moordzuchtige boer reed met zijn auto in op de jonge ganzen tijdens het volle broedseizoen. De dieren konden geen kant op omdat ze nog niet konden vliegen. Van sommige vogels werd genadeloos de kop afgerukt.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Ganzen verminkt achtergelaten

Op 6 juni 2020 meldde een ooggetuige alweer dat een van de boeren dieren mishandelde in het openbaar. De ooggetuige maakte beelden van hoe de boer op zijn weiland inreed op de ganzen en ze vervolgens onder de wielen vandaan plukte en ze weggooide. Animal Rights is later die nacht op zoek gegaan naar de slachtoffers en maakte beelden en foto’s van de verminkte lichamen in het weiland. 
Van Campenhout: “De moordzuchtige boer reed met zijn auto in op de jonge ganzen tijdens het volle broedseizoen. De dieren konden geen kant op omdat ze nog niet konden vliegen. Van sommige vogels werd genadeloos de kop afgerukt.”

Levenslang houdverbod, celstraffen en geldboetes

De procureur stelde tijdens de pleidooien op 11 oktober dat "het welzijn van dieren wordt door deze twee mensen ingeschat als inferieur”. Er werd een celstraf van 3 maanden en een geldboete van 4000 euro geëist voor Alfred V.S. en een maximale celstraf van 6 maanden met een geldboete van 8000 euro voor Marc V.S. Daarnaast vroeg de procureur een levenslang verbod op het houden van dieren. Tegen alle verwachtingen in werden de dierenmishandelaars vrijgesproken van alle feiten tijdens het vonnis op 15 november 2021.

Het is onaanvaardbaar dat deze uiterst gevaarlijke mannen hun frustraties op onschuldige dieren loslaten wanneer ze dat maar willen.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Pleidooien

De pleidooien zullen plaatsvinden op 7 september 2022 in het Hof van beroep in Gent. Animal Rights en GAIA hopen dat er alsnog gerechtigheid komt voor de dieren die de wreedheden moesten ondergaan in Appelterre.

Van Campenhout: “Het is onaanvaardbaar dat deze uiterst gevaarlijke mannen hun frustraties op onschuldige dieren loslaten wanneer ze dat maar willen. Harde straffen en een levenslang verbod op het houden van dieren is hier meer dan op zijn plaats.”