Main content

Inhoud

België verslaat Nederland als topper proefdierenleed

Nieuws: 12 februari 2020
Dier­proeven

Animal Rights analyseerde een recent rapport van de Europese Commissie over het gebruik van proefdieren tussen 2015 en 2017.1 België behoort tot de landen die de meeste honden gebruikt, meer zelfs dan Spanje. Het is ook één van de lidstaten die de meest pijnlijke tests uitvoert.

Jen Hochmuth: “Ondanks de strengere EU-wetgeving die uiteindelijk tot doel heeft alle dierproeven te vervangen door innovatieve proefdiervije methoden, zijn er in 2017 bijna 24 miljoen proefdieren getraumatiseerd, gemarteld, ziek gemaakt, vergiftigd, uitgehongerd en uiteindelijk gedood in wrede experimenten of simpelweg als overbodig of ongeschikt afgemaakt.”

In 2017 werden er in de EU bijna 24 miljoen proefdieren getraumatiseerd, gemarteld, ziek gemaakt, vergiftigd, uitgehongerd of simpelweg als overbodig of ongeschikt afgemaakt.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Falend Europees proefdierbeleid

Animal Rights is geschokt omdat de proefcijfers ondanks de strengere EU-wetgeving inzake dierproeven amper dalen: in de EU worden jaarlijks zo’n 10 miljoen dierproeven uitgevoerd. Dit blijkt uit het eerste rapport van de Europese Commissie over het proefdiergebruik in de EU tussen 2015 en 2017, 10 jaar na de nieuwe en strengere EU-Richtlijn inzake dierproeven. Deze 10 miljoen bevatten niet eens de extra 12,6 miljoen dieren die werden gedood voor hun lichaamsdelen, werden gebruikt als fokmachines of gewoon werden weggegooid omdat ze niet voldeden aan de "juiste" voorwaarden op het "juiste" moment noch de 1,3 miljoen dieren die werden gebruikt voor het creëren en het fokken van genetisch gemodificeerde dieren.

Volgens de Europese wetgeving (Richtlijn 2010/63/EU) is het een verplichting om over te schakelen naar het alternatief als een dierproef kan worden vervangen door een geaccepteerde proefdiervrije methode.1 In haar conclusie benadrukt de Europese Commissie dat er bezorgdheid bestaat over het voortdurende gebruik van proefdieren in gebieden waar alternatieve methoden wettelijk zijn aanvaard (bijvoorbeeld voor het testen van huidirritatie/corrosie, oogirritatie en van de menselijke koortsrespons).

Jen Hochmuth reageert woedend: “Het is schrijnend dat er ongestraft akelige en onnodige dierproeven worden uitgevoerd terwijl er proefdiervrije manieren bestaan die relevant en veilig voor de mens zijn.”

Het is schrijnend dat er ongestraft akelige en onnodige dierproeven worden uitgevoerd terwijl er proefdiervrije manieren bestaan die relevant en veilig voor de mens zijn.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Meer proeven op apen in Europa

Animal Rights is geschrokken dat het aantal proeven op niet-menselijke primaten in de EU tussen 2015 en 2017 met 15% is gestegen. Jen Hochmuth van Animal Rights is verontwaardigd: “Dieren worden beschouwd als louter harige reageerbuizen en weggegooid alsof ze levenloze objecten zijn wanneer ze niet meer van nut zijn voor de onderzoeker.”

België in de top 5 voor de meeste proeven op honden en voor de meest pijnlijke tests

Met 511.194 proefdieren bekleedt België de 6de plaats in de rangschikking van de landen met de meeste dierproeven, na Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Nederland volgt op de 7de plaats met 464.915 dierproeven. Wat het aantal proefhonden in 2017 betreft, staat België met 1.856 proefhonden op de vijfde plaats en voert daarmee zelfs meer dierproeven uit dan Spanje. In België werden er ook twee keer zo veel proefhonden gebruikt dan in Nederland. Nederland is met 909 proefhonden op de 7de plaats beland.

België staat ook in de top 5 van de lidstaten met het hoogste aantal proefdieren die ernstige pijn lijden (82.536), na Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië. Nederland staat hier pas op plaats 21. Volgens de statistieken is het aantal proefdieren dat ernstige pijn lijdt 1 op 10, terwijl in België bijna 1 op de 5 proefdieren ernstig lijdt. Animal Rights trok eerder al aan de alarmbel toen uit de statistieken bleek dat het aantal dierproeven van de categorie 'ernstig ongerief’ in België uitzonderlijk hoog ligt. Volgens eigen cijfers lijden 1 op 3 proefdieren ernstig aan de KU Leuven.1 “België blijft de Europese topper op vlak van proefdierenleed, dit is ronduit schandalig.”, betreurt Hochmuth.