Main content

Inhoud

Animal Rights naar Hof van Cassatie voor horrorslachthuis Izegem

Nieuws: 4 juni 2024
Slacht

Op dinsdag 4 juni 2024 was Animal Rights aanwezig in het Hof van Cassatie in Brussel voor korte en krachtige pleidooien in de rechtszaak tegen slachthuis Izegem. Deze zaak, voortgekomen uit schokkende undercoverbeelden die Animal Rights in 2017 maakte, krijgt na 7 jaar juridische procedures eindelijk een einde. Animal Rights hoopt dan ook dat de rechter in het Hof van Cassatie de uitspraak van het Hof van Beroep zal volgen. De uitspraak zal een heel belangrijk precedent worden en staat gepland voor het najaar: tussen begin september en 20 oktober zal het langverwachte arrest volgen.

Lees ook: Slachthuis Izegem: de tijdlijn

Gruwelijke dierenmishandeling

Op 11 september 2017 bracht Animal Rights schokkende beelden naar buiten uit het runderslachthuis te Izegem. Op de beelden is te zien hoe werknemers runderen systematisch mishandelden met de elektrische prikkelaar en stokslagen gaven en één stier werd zelfs anaal gepenetreerd. De bedwelming ging regelmatig mis, de dieren zagen hoe hun soortgenoten opgetakeld werden en meerdere runderen werden bij volle bewustzijn de keel doorgesneden.

De uitspraak op 11 juni 2024

Hoewel het Hof van Cassatie op 4 juni 2024 aankondigde dat de uitspraak pas begin september zou gebeuren, werd het arrest plots uitgesproken op 11 juni 2024. Het Hof van Cassatie volgde het Hof van Beroep Gent niet en stelde dat Animal Rights geen belang zou hebben in de zaak. Over het dierenleed zelf werd niets gezegd door het Hof. Met deze uitspraak sluit het hoogste gerechtshof van België de ogen voor vreselijk dierenleed en stelt het Hof dat dierenrechtenorganisaties niet mogen opkomen voor dieren in de rechtbank.

Het is ongewoon dat het Hof van Cassatie niet op dezelfde uitspraak doet als waarop de korte pleidooien plaatsvinden. Dat betekent dat het Hof meer tijd nodig heeft om een beslissing te maken. Animal Rights hoopte dan ook dat het Hof van Cassatie de uitspraak van het Hof van Beroep zou gevolgd hebben: dat stelde dat Animal Rights als belanghebbende in de zaak wordt erkend én dat de grove dierenmishandeling veroordeeld werd.

Vrijgesproken in eerste aanleg

Na vier jaar juridische strijd, werd het slachthuis op 22 maart 2021 vrijgesproken voor dierenmishandeling, maar wel veroordeeld voor inbreuken op hygiëne. De rechtbank in Ieper weigerde de beelden van Animal Rights uit het slachthuis van Izegem als bewijs te accepteren omdat ze verkregen zijn zonder toestemming en daardoor inbreuken op de privacywetgeving zouden vormen.

Veroordeeld in beroep

Animal Rights ging in 2021 meteen na de vrijspraak in beroep en kreeg op 20 oktober 2023 gelijk toen het Hof van Beroep een historische uitspraak deed, waarbij slachthuis Verbist schuldig werd bevonden aan grove dierenmishandeling op basis van de onthullende undercoverbeelden van Animal Rights. Het Hof weerlegde het eerdere privacy-oordeel en erkende de legitieme rol van undercoveracties in het blootleggen van misstanden. Bovendien bevestigde het Hof dat slachthuis Verbist nalatig was in het waarborgen van het welzijn van de dieren tijdens het doden en gerelateerde activiteiten, het opstellen van passende werkmethoden en het implementeren van effectieve monitoringprocedures.

Hof van Beroep: “Er is sprake van grove schending van het dierenwelzijn, waarbij de te slachten dieren als dode, gevoelloze voorwerpen op brutale wijze werden behandeld. Dat dieren wezens met gevoelens zijn en zij fysiek en psychisch kunnen lijden, werd op manifeste wijze miskend.”

Hof van Cassatie

Zoals Animal Rights verwachtte hadden zowel slachthuis Verbist als de eigenaar Verbist op 7 december 2023 een cassatieberoep ingediend bij het Hof van Cassatie. Animal Rights heeft daarom ook een cassatie advocate ingehuurd om dit horrorslachthuis voor eens en altijd veroordeeld te krijgen voor grove dierenmishandeling.