Main content

Inhoud

Alle apen vrij

Nieuws: 14 april 2017
Dier­proeven

Zaterdagmiddag 20 mei organiseren Animal Rights en Een DIER Een VRIEND (EDEV) een stil protest bij het BPRC in Rijswijk. Honderden apen sterven jaarlijks in het proefdiercentrum aan vaak zeer pijnlijke experimenten. Samen roepen we de overheid op om het BPRC te sluiten.

Jaarlijks sterven honderden apen in vaak pijnlijke experimenten.

Robert Molenaar, Animal Rights

BPRC

Op dit moment worden nog op drie plekken in Nederland apen gehouden voor onderzoek. De grootste is het Biomedical Primate Research Center (BPRC) in Rijswijk. Daar worden zo’n 1500 apen gehouden, waarvan er ieder jaar 200-250 voor pijnlijke dierproeven worden gebruikt.

In 2015 werd het merendeel (59 procent) hiervan ingezet voor de ontwikkeling van vaccins, geneesmiddelen en infectieziektenbestrijding. De overige 41 procent van apen in het BPRC werden voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek gebruikt. Het gaat om onderzoek naar de hersenen, immuunsysteem en virale infecties.

Herseninstituut & Erasmus MC

De twee andere plekken waar nog apen worden gehouden voor onderzoek zijn het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam en het Erasmus Medisch Centrum apen gehouden voor onderzoek in Rotterdam. In het Herseninstituut verblijven 16 apen en zijn in 2015 zes proeven met resusapen uitgevoerd. In het Erasmus Medisch Centrum zijn in 2015 eenentwintig proeven met java-apen uitgevoerd.

Demonstratie

Met deze actie ondersteunen we de campagne van Een DIER Een VRIEND voor sluiting van het Rijswijkse apencentrum BPRC. We verwachten 100 deelnemers.

Het programma op 20 mei ziet er als volgt uit:

  • 13:00 Aankomst Lange Kleiweg 161 in Rijswijk
  • 13:15 Opstellen van de activisten met spandoeken en borden
  • 13:30 Persmoment
  • 15:00 Toespraak Rosella D'angeli, Een DIER Een VRIEND
  • 15:15 Toespraak Robert Molenaar, directeur van Animal Rights

In 2015 maakte VICE nog een schokkende reportage over de apen in het BPRC.