Main content

Inhoud

Actie: laat de nertsen niet stikken!

Nieuws: 12 oktober 2017
Bont

Animal Rights en Bont voor Dieren voeren dinsdagmiddag 31 oktober samen actie voor de miljoenen nertsen die in november en december weer in Nederland vergast gaan worden. De dierenrechtenorganisaties roepen de overheid op om op te treden tegen de schimmige bontsector.

Ga controleren, want het gaat gegarandeerd mis.

Paulien Edixhoven, Animal Rights

150 nertsenfokkerijen

In de 150 nertsenfokkerijen die in Nederland nog actief zijn worden ieder jaar opnieuw bijna 6 miljoen nertsen vergast voor hun pels. In 2024 gaat het nertsenfokverbod in en de fokkerijen hebben dus nog 6 jaar de tijd om hun bedrijf af te bouwen. Dat is nog veel te lang.

Animal Rights en Bont voor Dieren constateerden met undercoverbeelden dat er veel misstanden zijn tijdens het vergassen, los van het vergassen zelf natuurlijk. Op de beelden is te zien hoe nertsen hardhandig aan hun staart de gaskist in worden gesmeten. De dieren raken hard het luik van de gaskist en er wordt regelmatig mis gegooid. Ook worden de dieren in de kooien opgejaagd met een stok. De betrokken nertsenfokkers kregen op basis van deze beelden een boete opgelegd.

Pak illegale uitbreidingen van nertsenfokkerijen keihard aan.

Nicole van Gemert, Bont voor Dieren

Oproep

Wij trekken ons het lot van de nertsen aan en doen daarom de oproep aan de Tweede Kamerleden en de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken om alle nertsenfokkerijen in de komende vergassingsmaanden november en december streng te gaan controleren. Nertsenfokkers die betrapt worden op dierenmishandeling moeten wat ons betreft hun bedrijf sluiten zonder overgangstermijn tot 2024.

Paulien Edixhoven, campagnecoördinator bij Animal Rights: “We waarschuwen de overheid nu vooraf aan weer een nieuwe vergassingsronde: ga controleren, want het gaat gegarandeerd mis.”

Actie

Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren: “Ik ken geen sector die zo schimmig is, en zijn eigen gang mag gaan als de nertsenfokkerij. Zo vragen wij al jaren om illegale uitbreidingen aan te pakken. En nu eindelijk heeft de NVWA gecontroleerd. Maar liefst 20 van de 64 gecontroleerde fokkerijen hadden illegaal uitgebreid. Onbekend is of en wat vervolgstappen hierop zijn.”

Bij de actie is een nagebouwde gaskist waarin politici en publiek via een venster kunnen zien wat de lijdensweg van nertsen in de kist is. Ook is de actie het begin van de petitie en is de informatiestand aanwezig.

Voor het slagen van de actie zijn minstens 100 mensen nodig. Je kunt je opgeven via de eventpage op Facebook.

Programma:

  • 13.00 – 15.00 uur: protestactie met speciale protestborden en spandoeken
  • 13.00 – 13.30 uur: persmoment
  • 13.30 – 14.00 uur: Kamerleden, staatssecretaris van Economische Zaken