Main content

Inhoud

Actie bij slachthuizen

Nieuws: 1 juli 2016
Slacht

Zestig dierenactivisten van Animal Rights demonstreerden donderdagochtend 30 juni voor de poorten van de slachthuizen Vion en Ekro in Apeldoorn. Zij zagen in vier uur tijd maar liefst zestien veewagens volgeladen met varkens en kalfjes naar binnen rijden.

We willen met onze actie de structurele uitbuiting van dieren zichtbaar maken. Daarnaast roepen we de mensen op om geen vlees te eten. De meest eenvoudige manier om dieren te helpen.

Robert Molenaar, directeur Animal Rights.

De actievoerders hielden zich strategisch op voor beide ingangen van de slachthuizen. Afbeeldingen van varkens en kalfjes waren op spandoeken gedrukt met de tekst 'stop de slacht’. Molenaar: 'We hebben weer nieuwe foto-en filmbeelden gemaakt van met name de varkens die vervoerd worden in de tjokvolle veewagens. Het gaat ons door merg en been om de dieren zo te zien zitten.'

Gewonde varkens

Er breken regelmatig vechtpartijen uit tijdens het transport. Dit resulteert in striemen en andere verwondingen op de lichamen van de varkens. Volgens de website van VION 1 worden gemiddeld 55 van de 8.000 varkens bij aankomst afgekeurd om geslacht te worden. Het gaat onder meer om botbreuken en dieren die dood in de wagen worden aangetroffen.

Kalfjes

Het kalverenslachthuis Ekro in Apeldoorn is een van de grootste in zijn soort. De kalfjes zijn een bijproduct van de zuivelsector. Om een koe melk te laten produceren moet ze elk jaar een kalf krijgen. Er worden veel meer kalfjes geboren dan er nodig zijn voor de vervanging van oude melkkoeien. Meer dan de helft van de kalfjes die geboren worden in de zuivelindustrie komt terecht in de vleeskalverindustrie. Daar worden de kalfjes opgefokt met kunstmelk en na 8 maanden geslacht.

Eet geen vlees

Molenaar: 'We vergeten heel makkelijk dat het vlees afkomstig is van levende, voelende wezens. De varkens en kalfjes worden gefokt onder erbarmelijke omstandigheden, op transport gezet en de keel doorgesneden in het slachthuis. Hier wil je toch niet aan meewerken?'