Main content

Inhoud

75.000 handtekeningen voor meer geld proefdiervrij onderzoek

Nieuws: 25 april 2018
Dier­proeven

Volgens de meest recente cijfers van de NVWA vinden er in Nederlandse laboratoria zo’n 450.000 dierproeven op jaarbasis plaats.1 Het gaat om muizen, ratten, apen, honden, katten, varkens en vele andere proefdieren. Animal Rights wil dat er haast gemaakt wordt met het vervangen van dierproeven door meer geld beschikbaar te stellen voor alternatieven. Animal Rights overhandigde op Wereldproefdierendag 75.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer.

We hebben de morele verplichting om een einde te maken aan de lijdensweg van honderdduizenden proefdieren.

Robert Molenaar, Animal Rights

Wel ambitie, geen budget

De Nederlandse overheid heeft de ambitie uitgesproken om in 2025 wereldwijd koploper te zijn op het gebied van proefdiervrij onderzoek. De helft van het aantal dierproeven moet dan vervangen zijn. 1

Animal Rights directeur Robert Molenaar: “We juichen deze ambitie toe. Alleen is er amper budget beschikbaar gesteld om dierproeven te vervangen. Zonder een financiële injectie zijn de mooie plannen niet meer dan een fata morgana.”

Wereldproefdierendag

Binnenkort vindt het Algemeen Overleg Dierproeven plaats in de Tweede Kamer. 1 Molenaar wil met de 75.000 handtekeningen een krachtig signaal afgeven aan de Tweede Kamerleden: “We hebben de morele verplichting om een einde te maken aan de lijdensweg van honderdduizenden proefdieren. Wereldproefdierendag is een mooie dag om hiermee te beginnen.”