Main content

Inhoud

720 varkens per uur illegaal geslacht in Oevel

Nieuws: 4 maart 2019
Slacht

Vorige zaterdag sloot Animal Rights zich aan bij de betoging van dierenrechtenorganisatie Bite Back voor de poorten van het grootste varkensslachthuis van België in Oevel. Bite Back en het buurtcomité zetten zich al jaren in voor de sluiting van het slachthuis. Els Van Campenhout, campagnecoördinator Animal Rights: "Bij Sus Campinae worden 720 varkens per uur geslacht en bovendien opereren zij zònder omgevingsvergunning. Het is een regelrechte schande dat dit slachthuis nog steeds open is." De dierenrechtenorganisaties willen dat het slachthuis onmiddellijk wordt gesloten.

Teken ook onze petitie voor de definitieve sluiting van slachthuizen.

We staan hier letterlijk voor een gebouw dat geschiedenis is. De toekomst is plantaardig en slachthuizen zijn passé.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Geen vergunning

De Raad van State vernietigde vorig jaar de omgevingsvergunning die ex-minister Joke Schauvliege verleende. Daarop besloot de minister om geen nieuwe vergunning meer te verlenen. Het slachthuis blijft intussen operationeel zonder dat er enige boetes opgelegd worden. Om te vermijden dat ze de deuren definitief zullen moeten sluiten op 9 augustus, heeft het slachthuis een nieuwe aanvraag ingediend om de vergunning alsnog te bekomen.1

Vreedzaam protest

Het ging om een vreedzaam protest waarin het onbegrip benadrukt wordt dat dit slachthuis gewoon open mag blijven zonder omgevingsvergunning. Ook het hallucinante aantal dieren dat er geslacht wordt klagen we aan: 720 per uur, 40.000 per week en zo’n 2 miljoen per jaar.

Vijf inspirerende speeches werden verzorgd door Bite Back, het Oevelse buurtcomité, Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum en door onze campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Varkens zijn voelende, levende wezens die even intelligent zijn als een driejarig kind. We staan hier letterlijk voor een gebouw dat geschiedenis is. De toekomst is plantaardig en slachthuizen zijn passé.”

Mensen hingen zelfgemaakte boodschappen van verdriet, vrede en hoop aan de poorten van het slachthuis, waarop op een minuut stilte volgde.

Samen sterk

Animal Rights en Bite Back eisen de sluiting van alle slachthuizen. De toekomst is plantaardig en we kijken vooruit met het oog op een betere wereld voor dier, mens en en planeet.

Kom op 16 juni 2019 naar de Mars voor Sluiting van de slachthuizen in Brussel.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer