Main content

Inhoud

70 varkens gestikt door slecht onderhoud

Nieuws: 11 oktober 2017
Slacht

Afgelopen dinsdag stikten 70 varkens in een fokkerij in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Volgens betrokkenen is er water in de meterkast gekomen door een kapotte waterslang. waardoor de ventilatie uitviel. Animal Rights directeur Robert Molenaar: “Varkensfokkerijen worden slecht onderhouden waardoor varkens kunnen stikken of stallen in de brand vliegen. De dieren betalen keer op keer de werkelijke prijs voor een stukje vlees.”

De nieuwe regering zal weinig maatregelen nemen tegen levensgevaarlijke stallen.

Robert Molenaar, Animal Rights

Stalbranden

Dit jaar zijn er al vele honderdduizenden dieren omgekomen in een stalbrand. Vrijwel altijd was slecht onderhoud de hoofdoorzaak. De nieuwe regering zal weinig maatregelen nemen: in het regeerakkoord staat dat de overheid voor 2019 afspraken gaat maken met verzekeringsmaatschappijen en de keten om het aantal stalbranden te verminderen.

In een straal water

Hoe zo’n stalbrand eruit ziet hebben we de afgelopen maanden kunnen zien. Zo brandde de megastal van varkensbaron Straathof in Erichem met 20.000 varkens tot de grond toe af. Animal Rights maakte eerder beelden (zie video) in deze megastal en waarschuwde, al voor de brand, voor het slechte onderhoud. Zo stond een zeug urenlang in een straal van water vanwege een kapotte waterleiding. Omdat zij opgesloten zat tussen stangen kon ze letterlijk geen kant op.

Molenaar: “Er is geen enkel respect voor dieren in de varkensfokkerij. De beste manier om dit te stoppen is door geen vlees meer te eten.”