Main content

Inhoud

Wat we samen deden het voorbije jaar

Blog: 29 december 2023
Animal Rights

De strijd tegen dierenleed en voor dierenrechten kunnen we alleen samen voeren. Trouwe donateurs, supporters en vrijwilligers maken het mogelijk om te werken aan ons gezamenlijke doel: een rechtvaardigere wereld. Het afgelopen jaar hebben we samen veel kunnen betekenen voor de dieren. Hiervoor willen we jullie enorm bedanken! We kijken graag terug naar het voorbije jaar. Hier lees je een beknopte samenvatting van wat we zoal deden.

BELGIË

 • Meteen aan het begin van 2023 kreeg Animal Rights videobeelden en fotomateriaal toegestuurd van hoe kreeften in plastic verpakkingen liggen te wachten op de dood bij supermarkt Delhaize in Asse. De dieren worden als eindproduct verpakt terwijl ze nog in leven zijn. We deelden de beelden op social media en deze werden massaal gedeeld: deze werden 66.507 keer bekeken.

 • Samen met Bite Back organiseerden we in maart een demonstratie tegen de komst van de grootste zalmkwekerij van Europa in Oostende. Samen met 60 mensen maakten we een duidelijk statement, dit werd acht keer in de pers gedeeld waarvan twee radio interviews gegeven door Els van Campenhout.

 • In De Morgen verscheen een krachtig opiniestuk geschreven door Joffrey Legon. Dit was naar aanleiding van een studie over dat het verbieden van de jacht 33 miljoen per jaar zou kosten.

 • Op woensdag 3 mei 2023 kantelde een veewagen in Ruiselede. Zo’n 150 varkens van 6 maanden oud zaten op elkaar gepropt tijdens een rit die heel waarschijnlijk zou eindigen in het slachthuis. Animal Rights ging ter plaatse en kon beelden maken van de slachtoffers die omkwamen bij het zoveelste transportongeluk.

 • De rechtszaak tegen de dader die de vos Willie ving door middel van een illegale staaldraadstrop vond plaats in oktober. De dader werd schuldig bevonden op alle tenlasteleggingen.

 • Eerder dit jaar publiceerde Janssen Pharmaceutica, nu Johnson & Johnson, de resultaten van een onderzoek naar een nieuw soort pijnstiller. Animal Rights wordt naar bij het lezen van de ellende die de proefdieren hebben moeten doorstaan.

 • In 2020 bracht Animal Rights gruwelbeelden naar buiten uit de Vlaamse konijnenvleesindustrie. Vorige week, bijna vier jaar later, toonden Animal Rights en Konijn in Nood dat het konijnenleed allerminst voorbij is. We deden burgerinspecties in november en december van dit jaar bij een vooraanstaande konijnenkweker. Op de beelden hiervan is te zien hoe een groot deel van de konijnen nog steeds in piepkleine kooitjes zitten en in vreselijke omstandigheden.

NEDERLAND

 • We begonnen het jaar met een demonstratie samen met Partij voor de Dieren Den Bosch voor de poorten van Charles River. Het dierproevenbedrijf heeft van de minister een vergunning gekregen om de komende vijf jaar 649.495 dieren te gebruiken in giftigheidstesten.

 • Eind 2022 ging er een cameraploeg mee met de Hunt Saboteurs. Dit was voor de webserie 'Beestachtige liefde' van Brandpunt+. Daphne, vrijwilliger bij Animal Rights werd gevolgd tijdens een hunt sab in de Hoeksche Waard. Begin februari kwam de aflevering online.

 • De petitie tegen het gebruik van levende lokdieren tijdens de jacht werd met maar liefst 11.550 handtekeningen aan de Tweede Kamer aangeboden. Laura Bromet (GroenLinks) was verbaasd dat levende lokdieren überhaupt toegestaan zijn, "en dit is legaal?" vroeg ze.

 • Samen met Bite Back en Fauna4Life hebben we aangifte gedaan wegens het doden van een wolf in Wapse in strijd met de Habitatrichtlijn, Wet Natuurbescherming en het Wolvenprotocol. De organisaties deden dit onafhankelijk van elkaar, maar in gelijkluidende bewoordingen, bijgestaan door Utopie advocaat Cindy van de Ven. Dit kreeg veel aandacht van de pers, 13 verschillende kanalen deden er verslag over.

 • We organiseerden een protestactie tegen apenhandelaar Hartelust in Tilburg met de eis om per direct een einde te maken aan de internationale apenhandel. Met zo'n 100 demonstranten, sprekers van Animal Rights, de Partij voor de Dieren en Caring Vets gaven we een krachtig signaal af. De actie vond plaats in het kader van een groter internationaal protest waarbij ook actiegroepen The Camp Beagle, Abolición Vivisección en Cheshire Animal Rights Campaigns demonstraties organiseerden. Deze vonden onder andere plaats bij Manchester Airport, Charles River in Schotland en Labcorp UK.

 • De jagersvereniging verloor in de bodemprocedure die zij had aangespannen tegen de staat als gevolg van de uitspraak van vorig jaar. Animal Rights voegde zich samen met Fauna4Life als belanghebbende in deze zaak bij de Staat. Het jachtseizoen van 2023 mag er nergens gejaagd worden op het konijn en in de provincies Utrecht, Groningen en Limburg mag er ook niet gejaagd worden op de haas.

 • Vier jaar na ons schokkende onderzoek in de commerciële konijnenhouderij is er nog steeds dezelfde ellende. Vorige week deelden we de nieuwe beelden. Er is niets veranderd! We hebben wederom de beelden ingeleverd bij de NVWA vergezeld van een handhavingsverzoek.

NEDERLAND EN BELGIË: 2023 IN CIJFERS

Ook kijken we graag terug aan de hand van een aantal cijfers, zo hebben we samen:

♡ acht keer gedemonstreerd met bijna 500 mensen
elf lessen en presentaties gegeven
♡ zijn we 87 keer in persberichten verschenen
160 artikelen gepubliceerd op de website
♡ 2 petities en 1 brandbrief overhandigd. Samen goed voor wel 38.146 handtekeningen!

BEDANKT!

Maar bovenal: bedankt! We willen jullie enorm bedanken voor de trouwe steun op welke manier dan ook. Als donateur, vrijwilliger, supporter op social media, demonstrant enz. enz. Helaas is de strijd voor dierenrechten een lang en zware weg. Juridische zaken duren lang, we merken dat mensen vaak slecht of verkeerd geïnformeerd zijn en ondertussen gaat al dat vreselijke dierenleed maar door. Jullie steun is essentieel geweest en we hopen ook volgend jaar samen te kunnen blijven strijden voor dierenrechten!

Want elk dier is een individu met recht op leven en welzijn!

Crowdfunding: Kennis is kracht!

In 2024 willen we meer dan een miljoen mensen informeren over verborgen dierenleed en motiveren om diervriendelijke keuzes te maken. Dit kunnen we alleen samen! Kunnen de dieren volgend jaar ook weer op jou rekenen?