Main content

Inhoud

Wolven

Wolven leven van oudsher vrijwel overal in Europa en kwamen ook in Nederland en België ruim verspreid voor. Door het gebrek aan prooidieren en eeuwen van vervolging werden ze in de meeste West-Europese landen uitgeroeid. De spontane terugkeer is het resultaat van internationaal gemaakte afspraken en Europees natuurbeleid. De wolf heeft een positief effect op de Nederlandse en Belgische biodiversiteit. Nu de wolf weer terug is in de lage landen hebben we een nieuwe kans gekregen om vreedzaam samen te leven. Laten we die goed benutten en niet terugvallen op de moordpartijen uit het verleden.

In zes Europese landen waar wolven veel voorkomen (Duitsland, Finland, Frankrijk, Spanje en Polen) zijn burgers positief over de (her)vestiging van de wolf. Maar liefst 93% van de mensen vindt dat wolven het recht hebben om in het wild te bestaan.

Wolven in Nederland

Nederland is één van de laatste landen in West-Europa waar herkolonisatie door wolven plaatsvindt. In Noord-Brabant hebben er recentelijk verschillende aanvallen op vee plaatsgevonden. Animal Rights wil dat zowel wolven als vee beschermd worden.

Wolven in Belgie

Eind 2019 werd wolvin Naya gedood. Animal Rights loofde een beloning van € 5000,- uit voor de tip die leidt tot de opsporing van de dader(s). Verschillende organisaties hebben zich aangesloten en het bedrag is opgelopen tot 30.000 euro. De dader is nog steeds niet gevonden.

ACHTERGROND EN ONDERZOEKEN

Hier vind je verschillende links naar uitgebreide achtergrondinformatie.