Main content

Inhoud

Onverschilligheid om lijden gans Reeuwijk

Nieuws: 22 april 2021
Jacht

Animal Rights trekt weer aan de bel over ganzenleed in Reeuwijk. Uit ingezonden beelden blijkt dat een jager zich weinig bekommert om het lot van een aangeschoten gans. Pas na 10 minuten en het meermaals langs slenteren werd er gecontroleerd of het dier nog leefde, door het een schop te geven! Twee jaar geleden al kwam Animal Rights in actie tegen het dierenleed dat gepaard gaat met de jacht op ganzen in Reeuwijk. Campagneleider Jessica Smit: “We zagen aangeschoten ganzen die minutenlang lagen te spartelen in het water of dieren die net als nu gewond achterblijven, een ware lijdensweg. De gemeente Reeuwijk verhuurt een beschermd Natura-2000 gebied aan jagers. Wanneer gaat de politiek ingrijpen?”

Lees ook: bij de jacht in Reeuwijk gaat van alles mis

De ganzenjacht zorgt voor stress, angst, pijn en bij een slecht geplaatst schot: een langdurige doodsstrijd.

Jessica Smit, Animal Rights

DE REEUWIJKSE PLASSEN

De Reeuwijkse Plassen zijn dertien plassen bij Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. Een geliefd natuurgebied en een waar vogelparadijs wat vele recreanten trekt. Niet voor niets is een groot gedeelte van dit gebied aangewezen als beschermd natuurgebied.1 Vanaf maart en midden in het broedseizoen wordt er flink geschoten: in 2019 werden er in totaal 7.981 ganzen gedood.2

GEWONDE DIEREN BLIJVEN ACHTER

Na de jacht op en rondom De Reeuwijkse Plassen worden er regelmatig gewonde dieren met hagel in het lijf of gebroken vleugels aangetroffen. Buurtbewoners proberen de dieren te vangen en als dit lukt, worden ze overgedragen aan de dierenambulance of naar een opvangcentrum gebracht. Zo'n 25 tot 40% van de ganzen in Nederland vliegt rond met hagel in het lijf.1 Volgens onderzoeker Berend Voslamber is een schot hagel extreem stressvol en pijnlijk. Zo worden ze bijvoorbeeld geraakt in hun vleugel en kunnen niet meer verder vliegen.

Smit: “De ganzenjacht zorgt voor stress, angst, pijn en bij een slecht geplaatst schot: een langdurige doodsstrijd. Hele families worden bruut uit elkaar gerukt.”

Lees ook: Reeuwijk vol met dode gedumpte ganzen

DUURZAME OPLOSSINGEN

Animal Rights vindt het onbegrijpelijk dat provincies, jagers en boeren “oplossingen” blijven zoeken in het doden van dieren. De toenemende stikstof in de bodem maakt een hogere landbouwproductie mogelijk, maar zorgt tegelijk voor superieur ganzenvoedsel: groen en eiwitrijk gras. Zolang er voldoende voedsel en broedplekken in Nederland aanwezig zijn, zal de populatie ganzen blijven toenemen. "Het massaal afschieten van ganzen heeft nog niet gezorgd voor minder landbouwschade of een kleinere populatie. Dit is een gebed zonder eind met onnoemelijk veel dierenleed", zegt Smit.