Main content

Inhoud

Reeuwijk vol met dode gedumpte ganzen

Nieuws: 21 november 2019
Jacht

In Reeuwijk zijn op verschillende plekken de lichamen van dode gedumpte ganzen gevonden. Animal Rights trok al eerder aan de bel over het dierenleed dat gepaard gaat met de jacht op ganzen aldaar. Na de jachtpartijen blijven gewonde dieren met hagel in het lijf achter. Jessica Smit van Animal Rights: “Steeds meer bezorgde buurtbewoners melden gewonde dieren bij ons. De gemeente Reeuwijk verhuurt een beschermd Natura-2000 gebied aan jagers. Onbegrijpelijk. Wij willen dat de gemeente verantwoordelijkheid neemt en de huurt per direct beëindigt. Deze gruweldaden mogen niet onbestraft blijven.”

Lees ook: bij de jacht in Reeuwijk gaat van alles mis

Misstanden bij de jacht volgen elkaar op en beschermde natuur wordt in de uitverkoop gegooid.

Jessica Smit, Animal Rights

GEDUMPTE GANZEN EN AFSCHUWELIJK DIERENLEED

Op verschillende locaties rondom de Reeuwijkse Plassen zijn gedumpte dode dieren gevonden. De milieurecherche is inmiddels op de zaak gezet. Het is nog niet bekend wie er verantwoordelijk is. Na de jacht op en rondom de Reeuwijkse Plassen blijven gewonde dieren met hagel in het lijf en gebroken vleugels achter. Recent ontving Animal Rights weer nieuwe beelden van ganzen met gebroken vleugels.

Smit: “Eerder dit jaar werden dode dieren gedropt bij buurtbewoners die zich uitspreken tegen de jacht. Wij vermoeden dat ook nu weer jagers verantwoordelijk zijn.”

We roepen iedereen op om geen vlees te kopen van ganzen afkomstig uit Reeuwijk.

Jessica Smit, Animal Rights

BESCHERMDE NATUUR IN DE UITVERKOOP

De Reeuwijkse plassen zijn een geliefd natuurgebied en een waar vogelparadijs. Niet voor niets is een groot gedeelte van dit gebied door de Staatssecretaris aangewezen als beschermd natuurgebied.1 Jagers moeten beschikken over een gebied van 40 aangesloten hectares, voordat zij mogen jagen. In Reeuwijk is dit niet het geval, daarom wordt het beschermde natuurgebied aan jagers verhuurd. In 2017 zijn er in totaal 8.781 ganzen doodgeschoten in Reeuwijk.2

Smit: “Misstanden bij de jacht volgen elkaar op en beschermde natuur wordt in de uitverkoop gegooid. Wij willen dat de gemeente nu eindelijk eens verantwoordelijkheid neemt en de huur beëindigt. Daarnaast roepen we iedereen op om geen vlees te kopen van ganzen afkomstig uit Reeuwijk.”