Main content

Inhoud

Mishandeling afgedankte leghennen

Nieuws: 10 januari 2019
Slacht

Een undercovermedewerker van Animal Rights filmde met een verborgen camera hoe vangploegen schuren met tienduizenden leghennen leeghalen. Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen wordt droevig van de beelden: “De dieren raken volledig in paniek door het hardhandige optreden van de kippenvangers. Regelmatig breken hierbij de poten of vleugels. Het is triest hoe er met dieren wordt omgegaan in onze samenleving.”

Er wordt geen enkele moeite gedaan om stress, angst en pijn bij de dieren te voorkomen

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Beelden

De beelden zijn gemaakt bij producenten van zowel scharrel- als kooieieren in Stroe, Ottersum, Linde en Herveld. Op de beelden is te zien hoe kippenvangers bovenop metershoge stellages staan en in rap tempo scharrelkippen bij hun poten grijpen. De dieren worden vervolgens ondersteboven, met wel drie of vier kippen per hand, doorgegeven aan een collega die ze in kratten propt. Ook kruipen de vangers onder de stellages en pakken de angstige kippen bij hun kwetsbare poten om ze onder de stellingen vandaan te trekken.

Undercover

De undercovermedewerker van Animal Rights werkte voor Van den Broek Pluimveeservice uit Renswoude en MB Agriservice uit Elspeet. De vangploegen worden ingeschakeld om uitgelegde leghennen te vangen en in kratten te stoppen. Vaak worden meerdere vangteams ingeschakeld. Zo is op de beelden ook het vangteam van Van de Pol uit Putten zichtbaar.

Vermeulen: “Vangploegen worden ingehuurd om de klus zo snel mogelijk te klaren. Er wordt geen enkele moeite gedaan om stress, angst en pijn bij de dieren te voorkomen.” Animal Rights brengt deze beelden naar buiten om verborgen dierenleed in de veehouderij zichtbaar te maken. Vermeulen: “We roepen de consument op om niet langer mee te werken aan de lijdensweg van leghennen. Dit kun je doen door geen eieren of kip meer te eten.”

Serie

De beelden sluiten aan op die uit de horror-schuren van eerder deze week waarin te zien was hoe leghennen hun bestaan doorbrengen voor de productie van kooi- en scharreleieren. Deze beelden tonen een van de laatste fases in het verschrikkelijke leven van leghennen. “Na anderhalf jaar eieren leggen in horror-schuren zijn leghennen opgebruikt en volgen de laatste gruwelijke uren van hun troosteloze leven: gevangen worden, op transport en dan de slacht,” zegt Vermeulen.

Deze opnamen van de onaanvaardbare behandeling van afgedankte leghennen vormen een nieuw hoofdstuk in de beeldenreeks die Animal Rights in de afgelopen maanden naar buiten heeft gebracht over de mishandeling van pluimvee door vangploegen. Videomateriaal geschoten in kippenschuren in België, bij eendenfokkerijen op de Veluwe en in een kippenboerderij in de provincie Utrecht, gingen deze beelden, van de vreselijke laatste uren van uitgelegde hennen, voor.

Het lot van elke kip

"De beelden maken ook duidelijk dat het niet uitmaakt of het om scharrel- of kooikippen gaat." zegt Susan Hartland, directeur van Animal Rights, "iedere legkip of vleeskuiken wordt op deze wijze voor de slacht uit een schuur weggegraaid, in een krat gesmeten en op transport gezet naar het slachthuis."

Iedere legkip of vleeskuiken wordt op deze wijze voor de slacht uit een schuur weggegraaid, in een krat gesmeten en op transport gezet naar het slachthuis

Susan Hartland, Animal Rights

Inspectiedienst

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bepaald dat bij het slachthuis maximaal 0,5% van de dieren overleden en 2% van de dieren met gebroken poten of vleugels mogen arriveren. In absolute aantallen betekent dit dat honderduizenden dieren dood of zonder hun ledematen intact bij het slachthuis mogen aanbelanden zonder dat het consequenties heeft voor boer of vangploeg.

Wat kan jij doen

Animal Rights is een petitie gestart om een einde te maken aan deze horror-schuren.