Main content

Inhoud

Undercover: de lijdensweg van kuikens naar het slachthuis

Nieuws: 19 juni 2018
Slacht

Een medewerker van Animal Rights werkte een twintigtal keren undercover bij het grootste pluimvee-servicebedrijf van België. Als medewerker in een vangploeg moest hij bij kippenbedrijven duizenden vleeskuikens vangen en in containers gooien voor transport naar de slachthuizen. Met een verborgen camera filmde hij de ruwe en respectloze behandeling die de dieren ondergaan in de Belgische vleesindustrie.

Het idee dat kippenvlees diervriendelijk geproduceerd wordt is een illusie. De 300 miljoen vleeskuikens die jaarlijks in België gefokt worden ondergaan een helse lijdensweg, van boer tot slachthuis.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Beelden tonen structureel dierenleed

De undercoverbeelden werden gemaakt op een tiental verschillende kippenbedrijven in Vlaanderen en Wallonië. Overal werd hetzelfde dierenleed vastgelegd: vleeskuikens komen onder de containers terecht, worden geschopt, worden ruw bij elkaar gegraaid en hardhandig in containers gesmeten.

Een collega verklaart voor de camera dat het regelmatig voorkomt dat de kuikens breuken oplopen: “Af en toe kan dat wel eens gebeuren dat de poten breken. Maar daar kan je niet veel aan veranderen. Je moet rekening houden: de kippen zijn in principe maar 7 weken oud. Er zijn er sowieso bij die zwakke poten hebben. De eerste keren dat ik het deed had ik het ook: ik had 5 kippen vast: O, dat breekt.”

Dierenleed wetenschappelijk aangetoond

Volgens onderzoek van ILVO lopen jaarlijks 5,6 miljoen kippen vleugelbreuken op ten gevolge van de ruwe behandeling bij het vangen en laden. De containers met kippen worden op vrachtwagens geladen voor vervoer naar het slachthuis. Tijdens de rit staan de dieren bloot aan stressfactoren zoals extreme temperaturen, uitputting, honger en dorst. Volgens ILVO zijn er op jaarbasis ruim 900.000 kippen die dood aankomen bij het slachthuis.

Via Plukon naar de consument

Animal Rights is een vrachtwagen gevolgd vanaf een van de gefilmde bedrijven om te achterhalen waar deze vleeskuikens terechtkomen. De dieren werden vervoerd naar slachthuis Plukon te Maasmechelen. Deze vleesgigant levert kippenvlees aan onder meer Aldi, Lidl, Delhaize en Carrefour.

Diervriendelijk vlees bestaat niet

Animal Rights moedigt mensen aan om te kiezen voor 100% plantaardige voeding. Er bestaat tegenwoordig heel wat keuze om kippenvlees en andere dierlijke producten te vervangen. We roepen de supermarkten op om te kiezen voor een diervriendelijk aanbod en hun plantaardig assortiment verder uit te breiden. Er kunnen ook promotiecampagnes gevoerd worden om de consument bewust te maken van de voordelen van plantaardige voeding.

Stop de promotie van vlees en zuivel Teken de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer