Main content

Inhoud

Wie is de undercoverman van de eendenboerderijen?

Nieuws: 6 juli 2018
Slacht

Zwaar werk doen, terwijl je stiekem een camera draagt. De angst om betrapt te worden. Wie is die man die undercover ging om de misstanden bij de eenden te filmen? RTL Nieuws sprak hem tijdens ons onderzoek. We noemen hem Tom, omdat hij anoniem wil blijven.

Bron: de tekst is integraal overgenomen van RTL Nieuws.

'Natuurlijk weet je het'

Tom vindt het nog moeilijk om te vertellen over het werk. "Het was een heel heftige ervaring. Ik verbaasde me erover hoeveel dieren er in de stallen zitten. Natuurlijk weet je het, maar zien is echt anders."

Drie dagen werkte Tom op de boerderijen. In een hoog tempo moesten de stallen leeg. Ook voor de eenden, want anders zitten de eenden die het eerst zijn gevangen veel te lang in een krat. Het was er stoffig en benauwd, het werk is fysiek zwaar. "Al na een kwartier sloeg het op mijn longen", zegt Tom, "Dat hield vervolgens al die dagen aan."

Die emmer met spartelende eendjes vond ik afschuwelijk. Maar ik kon niet lang kijken, want ik moest ook weer aan het werk

Levende wezens

Tom zag hoe zijn collega’s met de dieren omgingen. "Niemand leek te beseffen dat we met levende wezens bezig waren. Mijn collega’s praatten over sport of andere dingen en leken vooral bezig met wat ze gingen doen als ze straks klaar waren. Als ik ze zag spelen met de eendjes, moest ik me echt inhouden.

"Sommige dingen die ik heb gezien waren echt heel heftig. Vooral als ze dieren doodmaakten. Die emmer met spartelende eendjes vond ik afschuwelijk. Maar ik kon niet lang kijken, want ik moest ook weer aan het werk."

Spannend

Het was spannend, omdat ik natuurlijk bang was dat ze er achter zouden komen dat ik een camera droeg. Maar het was vooral heel stressvol omdat ik pas thuis kon controleren of ik ook bruikbare beelden opgenomen had. Samen met mijn vriendin bekeek ik dan de beelden. We waren telkens erg opgelucht als ze gelukt bleken te zijn.

Hij koos ervoor om dit te doen, omdat hij wil laten zien hoe het er in de vleessector aan toegaat. "Het gaat me niet om die individuele boeren. En undercover filmen is de enige manier om dit te laten zien."

mensen moeten gewoon weten dat hun stukje vlees of hun donzen dekbed hier vandaan komt.

Vakantiebaan die moeilijk vol te houden is

De pluimveesector worstelt om voldoende krachten te vinden voor dit werk. De meeste van hen zijn jong en doen het maar een paar keer: Omdat het een vakantiebaan is, omdat het heel zwaar werk is, maar ook omdat niet iedereen het mentaal volhoudt de dieren te vangen.

Ook voor Tom bleek het zwaar, zowel fysiek als mentaal. Nadat hij genoeg dagen had gewerkt om de beelden te maken, stopte hij ermee. Hij hoopt dat de beelden iets zullen veranderen. "Ik vond het heel erg om te zien hoe er met de dieren wordt omgegaan. Maar mensen moeten gewoon weten dat hun stukje vlees of hun donzen dekbed hier vandaan komt."