Main content

Inhoud

Brandbrief naar minister: BPRC mag 200 apen gebruiken voor dierproeven

Nieuws: 19 december 2018
Dier­proeven

Het apentestcentrum BPRC in Rijswijk heeft van de Centrale Commissie Dierproeven goedkeuring gekregen om in de aankomende vijf jaar maar liefst 100 rhesusapen, 40 java-apen en 48 marmosets te gebruiken.1 De goedkeuring komt op een moment dat het BPRC juist een plan bij de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet inleveren om het aantal dierproeven met 40% te verminderen. De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Een DIER Een VRIEND zijn dan ook verbijsterd en hebben direct een brandbrief gestuurd naar de minister.

Lees ook: Protest voor de poort van het apentestcentrum BPRC

Al 25 jaar ellende

Geoffrey Deckers van Een DIER Een VRIEND: “We willen dat de minister gaat optreden tegen het BPRC. Dit grootschalige experiment mag niet starten. Er zou juist een afbouw van het BPRC en de experimenten daar komen, genoeg is genoeg.“

In de aanvraag voor de dierproef wordt vermeld dat de handelingen stress bij de apen veroorzaakt. Volgens de onderzoekers zal een deel van de dieren (20%) genezen van malaria: zij blijven deel uitmaken van het dierbestand op het instituut en is beschikbaar voor hergebruik. De overige 80% wordt gedood om weefsels en organen te onderzoeken. Volgens Animal Rights en Een DIER Een VRIEND gebruikt het BPRC al zeker 25 jaar apen voor malaria-onderzoek. 1 2

Undercoverbeelden

Robert Molenaar van Animal Rights: “ Er gaan miljoenen euro’s subsidie naar deze akelige dierproeven. Ondertussen is er amper geld beschikbaar voor dierproefvrij onderzoek. De verhoudingen zijn helemaal schreef.”

In het BPRC worden momenteel 1500 apen gehouden. Vorig jaar zijn in het BPRC 317 apen gebruikt voor dierproeven. Daarvan hebben 137 dieren de experimenten niet overleefd. Recentelijk kwam het BPRC nog negatief in het nieuws door schokkende beelden in een undercovervideo. Op de beelden is te zien hoe apen worden afgemaakt voor het oog van andere apen die doodsbang zitten opgesloten in hun krappe kooien.

Teken de petitie

Geoffrey Deckers van Een DIER Een VRIEND: “Recent hebben we kunnen zien in undercover opnames hoe lomp en gevoelloos men bij het BPRC omspringt met levende wezens, we willen dan ook dat deze Apenhel van Rijswijk sluit.”

Zowel Animal Rights als Een DIER Een VRIEND pleiten al jaren voor volledige stopzetting van apenexperimenten. De petitie met het verzoek aan de politiek om de ‘apen te redden uit de laboratoria’ is inmiddels al 17.000 keer getekend.

Actie op 15 januari 2019

Een DIER Een VRIEND organiseert maandelijks een protest voor de poorten van het apentestcentrum BPRC. Op dinsdagmiddag 15 januari van 15:30 tot 17:30 is de volgende actie. Animal Rights is er uiteraard bij. Samen houden we de druk erop!

Red de apen uit de laboratoria Teken de petitie Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer