Main content

Inhoud

Minister zwakt ambitie om dierproeven te vervangen af

Nieuws: 21 november 2018
Dier­proeven

Heel stilletjes heeft de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, de ambitieuze doelstelling om dierproeven grotendeels in 2025 te vervangen afgezwakt. De minister wil niet langer koploper proefdiervrije innovaties zijn maar voorloper. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar is diep teleurgesteld: “Dierproeven vervangen kost veel geld en dat heeft de minister er niet voor over.”

Zwak beleid

Deze opmerkelijke move van het ministerie valt te lezen in een verslag van het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad). Molenaar heeft vervolgens een gesprek gehad met een senior adviseur van het NCad die de afgezwakte koers bevestigde. Er staat tevens in het verslag te lezen dat er is ‘besloten om het jaartal 2025 minder strikt te definiëren, maar zonder de indruk te wekken dat de ambitie verwatert.’

Animal Rights blijft volharden in de campagne voor een dierproefvrije wereld.

Robert Molenaar, Animal Rights

Meer geld is nodig

Animal Rights stuurde in september een brief aan de minister met het verzoek om meer geld te investeren in dierproefvrij onderzoek. Tijdens het Algemeen Overleg Dierproeven was er namelijk onduidelijkheid onder de Kamerleden hoeveel er nu eigenlijk nodig is om van Nederland koploper dierproefvrij onderzoek te maken.

Molenaar: “Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks een investering van 37 miljoen euro nodig is om vanaf 2025 veertig procent van alle dierproeven te vervangen. Het is dan ook zeer teleurstellend dat de minister niet over de brug komt. Maar Animal Rights blijft volharden in de campagne voor een dierproefvrije wereld.”

Red de apen uit de laboratoria Teken de petitie Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer