Main content

Inhoud

Animal Rights behaalt winst in beroep tegen TNO

Nieuws: 19 juni 2024
Dier­proeven

TNO moet transparanter zijn over haar dierproeven, zo beslist de rechtbank naar aanleiding van ons beroep.

Rowena Vanroy, Animal Rights: "Wij zijn tevreden met deze winst in onze strijd tegen dierproeven. We moeten deze misdaden tegen onschuldige dieren aan het licht blijven brengen."

Lees ook: TNO test in opdracht van ministerie van Defensie zenuwgassen op knaagdieren

Jarenlange procederen

Op deze uitspraak wachten we inmiddels al drie jaar. In 2021 verzocht Animal Rights TNO om documenten die betrekking hebben op de experimenten die worden uitgevoerd in opdracht van het ministerie van defensie van 2014 tot heden. Uit wetenschappelijke publicaties van 2003 tot en met 2018 bleek namelijk dat het ministerie van Defensie experimenten op cavia's en ratten met zenuwgassen laat uitvoeren waarbij de dieren. tranende ogen kregen, ernstig trilden, kwijlden en niet meer op hun poten konden staan. Dieren stierven tijdens het experiment of werden na afloop afgemaakt.

TNO blokkeerde elke transparantie. Het informatieverzoek van Animal Rights werd in eerste instantie afgewezen, omdat TNO vindt dat de gevraagde informatie niet onder het begrip bestuurlijke aangelegenheid maakt. Kortom, TNO was van mening dat het geen snipper informatie bekend hoefde te maken.

Ook het bezwaar door Animal Rights tegen dit besluit werd door TNO ongegrond verklaard.

Beroep

Vervolgens was het lange tijd wachten op de behandeling van het beroep van Animal Rights. De rechtbank stelt Animal Rights nu, drie jaar later, in haar gelijk: TNO heeft geen poot om op te staan en moet alle gevraagde stukken vrijgeven. Binnen 12 weken moeten de stukken worden vrijgegeven.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Wij zijn blij met deze uitspraak, maar betreuren dat er telkens een lange juridische strijd aan vooraf moet gaan voor we ook maar een snipper informatie verkrijgen. Dit is niet enkel zo in deze zaak met TNO, maar bijvoorbeeld ook Hartelust, Erasmus MC, BPRC, … Deze industrie doet hard haar best om te verbergen wat ze doet omdat hun daden wreed, onethisch en onverdedigbaar zijn.“

TNO heeft inmiddels zelf besloten transparanter te zijn over haar dierproeven en publiceert projecten op haar website.1 "Die transparantie was er zonder alle maatschappelijke druk waarschijnlijk niet gekomen. Daarom is het zo belangrijk deze strijd te blijven voeren," besluit Vanroy.