Main content

Inhoud

Vangploeg gooit opnieuw met eenden

Nieuws: 2 januari 2019
Slacht

Nog steeds worden eenden bij de nek gepakt en hardhandig in kratten gesmeten. Dat blijkt uit de verklaring en foto’s die een ooggetuige vanmorgen maakte bij een eendenfokkerij in Ermelo. Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen: “Op de foto’s is te zien hoe een vangploeg de eenden oppakt en in kratten smijt. We hebben direct een melding gedaan bij de NVWA.”

Nog steeds wordt er gesmeten met eenden. Dit moet stoppen!

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Smijten met eenden

Vorig jaar zomer legde een undercovermedewerker van Animal Rights met een verborgen camera ernstig dierenleed vast op eendenfokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten. Op de beelden is te zien hoe eenden aan hun nek worden gepakt en hardhandig in kratten worden gesmeten. Daarnaast is met de verborgen videocamera vastgelegd hoe eenden worden geschopt, doodgetrapt en doodgeslagen.

Niets veranderd

In een reactie op de undercoverbeelden liet Tomassen Duck-To in een interview weten aan een ketenkwaliteitssysteem te werken. Zo komen er extra trainingen voor vangploegen in de sector, een toegevoegde 10-puntenlijst met basisvoorwaarden aan bestaande contracten met eendenhouders en afbeeldingen in stallen over hoe een eend opgepakt dient te worden. 1

Vermeulen: "Uit de recente foto’s en de verklaring van de ooggetuige blijkt dat er in de praktijk nog weinig veranderd is. Animal Rights pleit dan ook voor een verbod op de eendenfokkerij."