Main content

Inhoud

Slachthuis Mulder krijgt boete na undercoveractie Animal Rights

Nieuws: 8 juli 2022
Slacht

Slachthuis Mulder in Twello krijgt naar aanleiding van undercoverbeelden van Animal Rights een boete van 5.000 euro opgelegd. Dit gebeurde na het bezwaar dat Animal Rights maakte: in eerste instantie kreeg het bedrijf slechts een waarschuwing van de NVWA. Op de beelden was te zien hoe dieren konden ontsnappen uit het slachthuis en hoe de dieren aan hun staarten werden gedraaid. Het is de tweede keer in korte tijd dat undercoverbeelden leiden tot een geldstraf voor bedrijven in de dierenindustrie.

Ontsnapte en gepijnigde dieren

In 2021 bracht Animal Rights trieste undercoverbeelden naar buiten van Vee- en vleeshandel Mulder BV, gevestigd in het Gelderse Twello. Op de beelden was onder meer te zien hoe twee angstige dieren, een geit en een schaap, weten te ontsnappen aan hun slachters en opnieuw gevangen moeten worden. Ook tonen de beelden dat onwillige dieren aan de staart worden vastgepakt en hoe hun staarten worden gedraaid, wat zeer pijnlijk is. Beide zijn een overtreding van artikel 6.2 van de Wet dieren.

Naar aanleiding van de beelden diende Animal Rights een handhavingsverzoek in bij de NVWA: Mulder kwam er toen met een waarschuwing vanaf. Animal Rights tekende vervolgens met succes bezwaar aan. Hoewel de opgelegde boete van 5.000 euro niet in verhouding staat tot het leed dat de dieren wordt aangedaan, beschouwt Animal Rights het als positief dat undercoverbeelden als basis dienen voor het opleggen van een geldboete.

Campagnecoördinator Anna Krijger: "Opnieuw wordt de noodzaak van undercoveracties bewezen. Niet alleen om consumenten te tonen wat er achter de gesloten deuren van de dierenindustrie gebeurt, maar ook als bewijsmateriaal voor de NVWA om dierenmishandelaars te bestraffen." Animal Rights hoopt dat de NVWA dat voortaan ook direct inziet en niet pas, zoals in dit geval, na een bezwaar. "Het blijkt in de praktijk steeds lastig om de NVWA z'n handhavende werk te laten doen," aldus Krijger.

Er was slechts enkele uren, verdeeld over twee dagen in de winter van 2019/2020, op het bedrijf gefilmd. Krijger: "Waar onze undercovermedewerkers ook binnenkomen: binnen de kortste keren stuiten ze op misstanden. Keer op keer tonen we aan dat het overtreden van regels en minachting van de dieren dagelijks praktijk is in de Nederlandse slachthuizen en veeindustrie."

Ook boetes na undercoverbeelden eendenindustrie

Het is niet voor het eerst dat undercoverbeelden van Animal Rights leiden tot een geldstraf voor bedrijven in de dierenindustrie. Begin dit jaar legde de NVWA boetes op voor de mishandeling van eenden op drie bedrijven in Gelderland. Op de beelden was te zien hoe de dieren werden doodgetrapt en tegen een muur werden doodgeslagen.

Net als in het geval van slachthuis Mulder in Twello kwamen de bedrijven er in eerste instantie met een waarschuwing vanaf. Slechts één bedrijf in Epe kreeg een boete voor het doodslaan van eenden. Animal Rights ging in beroep en de NVWA moest de beoordeling van de undercoverbeelden vervolgens herzien.

Krijger: "Het blijft bizar dat de NVWA zowel in het geval van de eenden als bij de zaak Mulder in Twello niet direct overgaat tot het opleggen van geldboetes. Een waarschuwing wordt al snel afdoende gevonden als het gaat om dierenmishandeling. Dat is een beschaafd land onwaardig."

Thanks to funding from the Fred Foundation, this story was possible.