Main content

Inhoud

Kollie werd kapotgeschoten door jagers

Nieuws: 16 november 2019
Jacht

Afgelopen zaterdag, tijdens een actie tegen de jacht georganiseerd door Animal Rights, vonden activisten een met hagel doorzeefde gans in Zuiderwoude, Noord-Holland. Jessica Smit van Animal Rights: “Dit dier was zwaargewond en had dringend hulp nodig. De kolgans werd aangetroffen met een gebroken poot, een gebroken vleugel en met spoed overgebracht naar de dierenarts.”

Ganzenbeheer is wanbeleid: het werkt niet en zorgt voor veel dierenleed.

Jessica Smit, Animal Rights

NOORD-HOLLAND KOPLOPER GANZENSLACHTINGEN

In Noord-Holland zijn vorig jaar bijna 90.000 ganzen gedood. Dat zijn 10.000 dieren meer dan het jaar daarvoor.1 Zo’n 25 tot 40% van de ganzen in Nederland vliegt rond met hagel in het lijf.2 Smit: “Wij treffen regelmatige gewonde dieren aan, maar wat wij tegenkomen in het veld is slechts het topje van de ijsberg. Ganzenbeheer is wanbeleid: het werkt niet en zorgt voor veel dierenleed.”

VOOR DOOD ACHTERGELATEN

De kolgans werd aangetroffen met een gebroken poot en een gebroken vleugel. Ook ademde ze moeilijk. In beide vleugels evenals het lijf werd door de dierenarts hagel aangetroffen. Zowel de poot als vleugel zijn waarschijnlijk gebroken bij het neerstorten uit de lucht. Vermoedelijk liep het dier al enkele dagen met ernstige pijn rond.

Het doodschieten van enkele dieren uit een groep zorgt er letterlijk voor dat families uit elkaar worden gerukt.

Jessica Smit, Animal Rights

Kristel en Helena vonden de gans en vertellen hun verhaal: “We zagen de gans ernstig gewond in een drassig veld. Na enkele minuten lukte het ons haar te vangen. Onderweg naar de dierenarts ademde ze moeilijk, een hartverscheurend gezicht. Het was een kolgans, dus we noemden haar Kollie. De dierenarts stelde vast dat de verwondingen ernstig waren en Kollie niet meer gered kon worden. Ze werd geëuthanaseerd."

Lees ook: jagers laten meerdere dieren onvoorstelbaar lijden

Ganzen zijn sociale monogame dieren die in familieverbanden leven. Ze worden gemiddeld twaalf jaar, bij een leven zonder risico's kunnen ze ook gemakkelijk twintig jaar halen. Jacht is de belangrijkste doodsoorzaak. Ganzen zijn trouwe dieren. Ze zijn trouw aan hun partner, de plekken die ze bezoeken en ze gebruiken veelal dezelfde slaap- en broedplaatsen.

Smit: “Het doodschieten van enkele dieren uit een groep zorgt er letterlijk voor dat families uit elkaar worden gerukt. Daarnaast zijn ganzen grote vogels en een moeilijke diersoort om te bejagen. Er gaat van alles mis bij de ganzenjacht in Nederland. Jagers wanen zich heer en meester en worden amper gecontroleerd.”

ACTVISTEN KEREN TERUG NAAR NOORD-HOLLAND

Animal Rights is sinds 2015 actief tegen de jacht. Activisten gaan regelmatig het veld in om jachtpartijen te verstoren en misstanden vast te leggen. Smit: “We worden steeds vaker gecontacteerd over jachtpartijen in Noord-Holland en zullen terugkomen om dieren te redden en misstanden vast te leggen.”