Main content

Inhoud

Erasmus MC voert schofterige experimenten uit op wasberen

Nieuws: 7 maart 2024
Dier­proeven

Wie de films uit het Marvel universum volgt, en vooral die van de Guardians of the Galaxy, is bekend met de intelligente, sarcastische, maar ook lieve wasbeer Rocket met een vreselijk verleden: Rocket is het slachtoffer van vreselijke, medische experimenten. We leren ook Rocket’s lotgenoten kennen: Lylla, Floor, en Teefs, die ieder hun eigen hoop en dromen hebben voor de toekomst, die ver af staan van de realiteit die hun wacht na afloop van de experimenten.

Guardians of the Galaxy is natuurlijk fictie, maar kwaadaardige schurken als de ‘High Evolutionary’ en monsterlijke wetenschappelijke instituten als ‘OrgoCorp’ bestaan echt, ook in Nederland, alleen heet OrgoCorp hier Erasmus MC.

Uit onderzoek van Animal Rights blijkt namelijk dat Erasmus MC in 2019 heeft geëxperimenteerd op zes wasberen. De dieren werden geïnfecteerd met een variant van het Canine Distemper Virus, dat men vooral kent van de jaarlijkse enting voor de hond. Het distemper virus is onder andere besmettelijk voor hondachtigen zoals wolven, honden en wasberen, en aapachtigen, maar niet voor de mens. De variant waar de wasberen mee werden geïnfecteerd was een wild-type afkomstig van een wilde wasbeer.

Demonisering van wilde wasberen

De motivatie die Erasmus MC geeft om het kwaad dat ze bij de wasberen veroorzaakt te rechtvaardigen, deed onze mond openvallen van verbazing. Volgens de onderzoekers zijn er steeds meer wasberen in Nederland, die kunnen drager zijn van een variant van het distemper virus en die variant zou hypothetisch een gevaar kunnen vormen voor onze huisdieren en daarnaast ook nog voor proefapen. Daarom zijn de zes wasberen dus de klos. Eerst werden wasberen misbruikt voor hun huid in de bontfok, toen werden wilde wasberen gedemoniseerd als invasieve exoten die uitgeroeid moeten worden en nu moeten ze ook nog eens de meest verschrikkelijke experimenten ondergaan!

Geïnfecteerd, afgemaakt, gedissecteerd

In het experiment werden zes wasberen van ongekende leeftijd gebruikt. De wasberen werden waarschijnlijk aangekocht via Marshall bioresources, een Amerikaans bedrijf met vestigingen in onder andere Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, dat wereldwijd beagles, katten, fretten, cavia's en dus ook wasberen aanlevert aan laboratoria voor experimenten.

Vijf van de zes wasberen werden met het virus ziek gemaakt via een tube die diep in de luchtwegen werd ingebracht. Ze werden lethargisch, koortsig en hun immuunsysteem raakte door het virus onderdrukt. Een dier werd niet geïnfecteerd als controlegroep. Dieren met distemper krijgen last van hun luchtwegen, ze gaan hoesten en krijgen het benauwd, daarnaast kunnen ze gaan braken en diarree krijgen, met name voor jonge dieren kan het virus dodelijk zijn.

De wasberen kregen dagelijks swabs van neus, keel, ogen en rectum om de aanwezigheid van het virus te detecteren. Drie wasberen werden zo drie weken lang ziek gehouden alvorens ze werden gedood, twee anderen werden na respectievelijk zes en acht dagen afgemaakt. Gedurende al deze tijd verbleven de dieren in isolatorkooien. Kale kooien waar geen lucht ongefilterd uit kan ontsnappen zodat het virus zich niet kan verspreiden. Vervolgens werden de dieren gedood door hen leeg te bloeden en gedissecteerd.

Erasmus MC heeft iets te verbergen

Erasmus MC doet er alles aan om haar experimenten geheim te houden. Enerzijds tekent ze een nietszeggende transparantieovereenkomst, maar tegelijk ontzegt het dierenrechtenorganisaties zoals Animal Rights het recht op toegang tot documenten waaruit we meer kunnen leren over de experimenten die zij uitvoeren. Ze maken het voor ons onmogelijk om te weten komen waar Erasmus MC mee bezig is, welke inbreuken de NVWA vaststelt tijdens inspecties, waar de dieren vandaan komen, hoe het goedkeuringsproces van dit soort projecten verloopt, …

Bij het lezen van deze publicatie wordt ons meteen duidelijk waarom Erasmus MC zo geheimzinnig doet. Onze ergste vermoedens zijn waar: Erasmus MC voert inderdaad schofterige experimenten uit die niet maatschappelijk te verantwoorden zijn. Dat dit experiment is goedgekeurd door de Centrale Commissie Dierproeven is waanzinnig!

Animal Rights probeert nogmaals via een WOB-verzoek meer informatie te verkrijgen over dit experiment. Volgens Animal Rights zijn dierproeven nooit acceptabel, het is een morele nullijn die nooit overschreden mag worden.

Op zaterdag 20 april organiseren we een mars op Wereldproefdierendag. We trekken door het centrum van Rotterdam om actie te voeren voor het Erasmus MC. Je vindt alle informatie over onze actie in onze agenda of via dit evenement.