Main content

Inhoud

Mars op wereldproefdierendag

Nieuws: 23 april 2024
Dier­proeven

In Nederland neemt het aantal proefdieren niet af, maar toe! Zaterdag 20 april 2024 organiseerde Animal Rights een mars in Rotterdam ter ere van Wereldproefdierendag. We staken de honderdduizenden proefdieren die lijden in laboratoria in Nederland en België een hart onder de riem.

In de naam van de wetenschap ondergaan proefdieren allerlei onvoorstelbare kwellingen. Ze worden voedsel ontzegd, krijgen elektroden in de schedel ingeplant, worden opgesloten in isolement, … Als beschaafde maatschappij zouden we dit gewoon not done moeten vinden.

Actie hard nodig

Helaas is deze dag nog steeds hard nodig. Wereldwijd worden zo'n 115 miljoen proefdieren gepijnigd en gedood: in Nederland gaat het om bijna 500 000 proefdieren. Muizen, katten, honden, konijnen en apen worden gedwongen om hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking te stellen. Dit moet stoppen!

Ondanks de belofte vanuit de overheid om in te zetten op het vervangen van dierproeven ziet Animal Rights dat de praktijk weerbarstig is. Er wordt slechts mondjesmaat geïnvesteerd in moderne dierproefvrije technieken. Erasmus MC is een van de slechtste leerlingen van de klas!

Full size
Doe mee voor proefdieren!

Succesvolle actie

Zo'n 150 actievoerders kwamen samen in Rotterdam. Er werd verzameld aan het centraal station, vervolgens zette de mars koers richting Erasmus MC. De demonstranten riepen leuzen om een einde te eisen aan dierproeven.

Bij Erasmus MC hield de demonstratie halt en werden er speeches gegeven door Petra den Boer (Utopie advocaten), Eileen Samshuijzen (Partij voor de Dieren Den Bosch), Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) en Jen Hochmuth (Peta).