Main content

Inhoud

Eerste stalbrand van het jaar: 6.000 eenden dood

Nieuws: 2 januari 2023
Slacht

Bij een stalbrand in Ermelo zijn tijdens nieuwjaarsnacht minstens 6.000 eenden omgekomen. Het bedrijf is een leverancier van de beruchte eendenslachterij Tomassen Duck-To.

Stalbranden zijn schering en inslag

Het nieuwe jaar was nog maar nauwelijks begonnen of de eerste stalbrand was al een feit: minstens 6.000 eenden zijn levend verbrand of gestikt in de rook. Het bedrijf heeft een vergunning voor 15.000 eenden, dus het is niet uit te sluiten dat het aantal slachtoffers een stuk hoger ligt dan de 6.000 die is opgegeven. Volgens de politie is de brand mogelijk door vuurwerk ontstaan. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van twee minderjarige jongens.1

De laatste stalbrand van 2022 dateerde van 30 december. Toen kwamen er 11 kalfjes om in een vuurzee in Vilsteren.2 In heel 2022 zijn er zo'n 134.000 dieren omgekomen bij stalbranden in Nederland. Dat zijn 20 keer zoveel dieren als in 2021.

Een overzicht van de stalbranden in Nederland en België in 2022.

Snoeihard rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid

In 2021 werd er naar aanleiding van de vele stalbranden en hoge aantallen omgekomen dieren in de jaren daarvoor onderzoek gedaan door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de brandveiligheid in Nederlandse stallen. In een snoeihard rapport concludeerde de Raad dat de overheid te weinig doet om stalbranden te voorkomen. Er is nauwelijks wet- en regelgeving om de brandveiligheid te verbeteren, de branden ontstaan in de stallen door problemen met elektra of defecte apparatuur en door ammoniakdampen kan kortsluiting ontstaan.1

Smijten met eenden

Het bedrijf waar de 6.000 eenden zijn omgekomen stond al langer op de radar van Animal Rights. In 2019 publiceerden we beelden van een ooggetuige waarop duidelijk te zien was dat een vangploeg met de eenden smeet.

Campagnecoördinator Anna Krijger reageert: "De eigenaar van het bedrijf zal ongetwijfeld in de media mogen vertellen hoe erg hij de stalbrand betreurt. Maar het gaat deze ondernemers nooit om de dieren zelf. Eenden zien in hun hele leven nooit zwemwater, worden ruw in kratten gesmeten en sterven een akelige dood bij slachterij Tomassen Duck-To. Dierenleed is inherent aan deze hele industrie."

Stop de eendenindustrie

Animal Rights zet zich al jaren in voor een einde aan de Nederlandse eendenindustrie. De sector wordt volledig gedomineerd door Tomassen Duck-To, de enige eendenslachterij in ons land. Door onder meer undercoverwerk, demonstraties en onderzoek zijn we een stem voor de 8,4 miljoen eenden die daar na een kort en ellendig leven jaarlijks geslacht worden.