Main content

Inhoud

APENHANDELAAR HARTELUST LEVERT MAKAKEN AAN HORRORBEDRIJF VIVOTECNIA

Nieuws: 1 september 2023
Dier­proeven

Uit documenten die Animal Rights op 28 augustus 2023 heeft ontvangen van de Spaanse dierenrechtenorganisatie Abolición Vivisección blijkt dat Nederlandse apenhandelaar Hartelust in 2022 makaken heeft geleverd aan het afschuwelijke dierproefcentrum Vivotecnia in Spanje.

Animal Rights campagnecoördinator Martine Ceton reageert woedend: “Op de beelden van Vivotecnia is te zien hoe de angstige dieren worden uitgescholden, rondgesmeten en zwaar mishandeld worden achter de gesloten deuren van het laboratorium. Het is echt onbegrijpelijk dat Nederland de handel in apen nog steeds faciliteert, aangezien Nederland op deze manier meewerkt aan dit soort praktijken.”1

Op de beelden van Vivotecnia is te zien hoe de angstige dieren worden uitgescholden, rondgesmeten en zwaar mishandeld worden achter de gesloten deuren van het laboratorium. Het is echt onbegrijpelijk dat Nederland de handel in apen nog steeds faciliteert, aangezien Nederland op deze manier meewerkt aan dit soort praktijken

Martine Ceton

GRUWELIJKE UNDERCOVERBEELDEN

Twee jaar geleden onthulde een whistleblower1 gruwelijke undercoverbeelden van dit commerciële dierproefcentrum waarop te zien was hoe medewerkers de dieren ruw bij de vacht vastgrepen, hard door elkaar schudden en zwaar mishandelden. Sommige dieren lagen bloedend op de grond of schreeuwden het uit van de angst en pijn. Naast de gruwelijke proeven waar de dieren aan worden onderworpen ontbreekt ieder greintje van respect voor deze dieren volledig. Desondanks is het bedrijf tot op de dag van vandaag nog steeds actief.

SCHIMMIGE EN ONTRANSPARANTE HANDEL MET CAMARNEY

Ook bleek uit de data van Abolición Vivisección dat Hartelust Java-apen heeft geïmporteerd van het Spaanse bedrijf Camarney. Camarney is één van de grootste distributie- en dierproevencentra van Europa en net als Hartelust een schimmig en ondoorzichtig bedrijf. Niet alleen is de herkomst van de apen vaak niet te achterhalen door missende gezondheidscertificaten, daarnaast wordt ook een van de voornaamste leveranciers van Camarney -het Vietnamese bedrijf Navofanny- al jaren verdacht van betrokkenheid bij illegale wildvangst.

Navofanny is daarnaast nauw geassocieerd met Vanny Bio Research in Cambodja. Deze organisatie wordt momenteel verdacht van het verkopen van wilde Java-apen met vervalste documenten dat de apen in gevangenschap zijn gefokt. Tot slot blijkt de eigenaar van Camarney het bedrijf Noveprim te zijn, een bedrijf genoteerd in de Panama Papers. Tussen 2022 en juni 2023 zijn er in totaal 685 apen vanuit Camarney naar Nederland geëxporteerd voor verdere handel.

ANIMAL RIGHTS ORGANISEERT DEMONSTRATIE

Animal Rights is woedend dat Nederland de handel in apen nog steeds faciliteert en fungeert als doorvoerland voor deze onschuldige individuen. Nederland heeft de ambitie uitgesproken om koploper te zijn op het gebied van proefdiervrije innovatie. Vorig jaar werd er unaniem een motie aangenomen in de Tweede Kamer om het aantal dierproeven op apen zo spoedig mogelijk af te bouwen naar nul. Desondanks krijgt apenhandelaar Hartelust vrij spel, onbegrijpelijk.

Daarom organiseert de dierenrechtenorganisatie een demonstratie bij apenhandelaar Hartelust op zaterdag 2 september 2023.1 Met deze demonstratie roept Animal Rights de politiek op om een einde te maken aan de handel in apen. De actie vindt plaats in het kader van een groter internationaal protest waarbij ook andere actiegroepen zoals The Camp Beagle, Cheshire Animal Rights Campaigns en Abolición Vivisección demonstraties organiseren in Engeland, Schotland en Spanje.