Main content

Inhoud

Zuid-Holland intensiveert klopjacht op de gans

Nieuws: 19 februari 2016
Jacht

De klopjacht op de grauwe gans, kolgans, brandgans en Canadese gans wordt in 2016 verder geïntensiveerd in Zuid-Holland. Het nieuwe faunabeheerplan1 is goedgekeurd door de Gedeputeerde Staten van de provincie.

"Broedende ganzen mogen zonder pardon worden afgeknald, piepjonge ruiende ganzen worden vergast of de nek gebroken. De ganzen zijn vogelvrij."

Robert Molenaar, directeur Animal Rights

De gans is ondanks de klopjacht nog steeds een beschermde diersoort. Om de beschermde status te omzeilen, heeft de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een zeer ruime ontheffing verleend die tot en met 31 oktober 2020 loopt. Animal Rights dient een bezwaarschrift in tegen de ontheffing.

Molenaar: "We zullen desnoods naar de rechter stappen om de ontheffing aan te vechten. De jacht zorgt al voor veel stress, angst en pijn bij talloze ganzen. Een flink deel van de ganzen wordt niet gedood, maar wel geraakt. Vier op de tien ganzen in ons land vliegt rond met hagel in zijn lijf. Nu wordt ook nog eens op parende ganzen geschoten en rijdt de gaskar straks door Zuid-Holland."

In actie

Animal Rights overhandigde uit protest tegen de ganzenjacht in november vorig jaar ruim 10.000 handtekeningen aan gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland.1 Daarin werd aangedrongen op het inzetten van alternatieve verjaagmethoden zoals de lasers van de Bird Control Group.

Bovendien voert Animal Rights actie met toeters om de ganzen voor jagers in de Hoeksche Waard te waarschuwen. Hiermee werden tientallen ganzenlevens gespaard. "In 2016 zullen we onze activiteiten om de levens van ganzen te redden voortzetten. Als de overheid de dieren niet beschermt, dan doen wij het wel," aldus Molenaar.