Main content

Inhoud

Zimbabwe zet jacht op bedreigde olifanten verder

Nieuws: 28 april 2021
Jacht

Eind april maakte Zimbabwe bekend dat het tot 500 jachtrechten op bedreigde savanne- en bosolifanten zal verkopen. Ondanks dat de Afrikaanse olifanten sinds enkele maanden zijn aangeduid als bedreigd en zelfs ernstig bedreigd.

Lees hier meer over de trofeejacht.

Geldgewin

Een woordvoerder van de Zimbabwaanse bosautoriteit beweert dat de stilgevallen inkomsten uit toerisme door de coronapandemie hen noodzaakt tot deze beslissing. Nochtans is de verkoop van jachtrechten niet ongewoon in Zimbabwe. Jaarlijks worden er olifantenlevens verkocht met de belofte dat het geld zal gebruikt worden voor natuurbehoud.1

Dat trofeejacht bijdraagt tot natuurbehoud is een gekende smoes. Studies tonen echter aan dat slechts een onbenullige fractie van de opbrengst van jachtrechten terugvloeit naar natuurbehoud. Bovendien is het gewoon onethisch om bepaalde dieren op te offeren om hun soortgenoten te beschermen.

Het Zimbabwaanse Center for natural resource governance reageert: “As CNRG, we believe that animals do not need to pay with their lives to ensure that their species are protected. It is the responsibility of the government to avail funds for the protection and conservation of biodiversity.”2

Tegenkanting

Het is niet zo dat in Afrikaanse landen die trofeejacht toelaten iedereen onverdeeld de trofeejacht bejubeld. Ook in Zimbabwe is er tegenkanting tegen deze plannen. Simiso Mlevu van het center for resource governance roept de Zimbabwaanse autoriteiten op om deze beslissing ongedaan te maken.Een van de argumenten die ze aanhalen is dat de olifantenjacht leidt tot meer conflicten tussen mensen en olifanten. Olifanten leven in kuddes, wanneer er een dier uit de kudde wordt gedood veroorzaakt dit stress bij de overblijvers wat kan leiden tot agressie naar mensen toe. Terwijl trofeejagers na hun jachtpartij veilig terugkeren naar hun luxeverblijven, zijn het de lokale bewoners die te maken krijgen met de repercussies van de jacht.

Bedreigde diersoort

Eerder dit jaar paste de IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) nog de status van de Afrikaanse olifanten aan. De Afrikaanse bosolifant (Loxodonta cyclotis) heeft nu de status ernstig bedreigd en de Afrikaanse savanneolifant (Loxodonta africana) is bedreigd. Het aantal Afrikaanse bosolifanten zou de laatste 31 jaar met 86% zijn afgenomen. Het aantal Afrikaanse savanneolifanten is de laatste 50 jaar afgenomen met 60%. De dieren hebben zwaar te leiden onder ontbossing en jacht (zowel legale als illegale jacht).

Animal Rights is zwaar gekant tegen elke vorm van jacht en met name de plezierjacht. Wij willen dat de jacht op wilde dieren enkel en alleen voor het vermaak zo snel mogelijk stopt. Daarom pleiten we in Nederland en België voor een verbod op de invoer van jachttrofeeën. Teken hier onze petitie: Stop de trofeejacht NU!