Main content

Inhoud

Wrede botox-tests op muizen gaan door ondanks dierproefvrije tests

Nieuws: 21 juni 2021
Dier­proeven

Animal Rights, lid van de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), roept het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) op om de LD50-test op muizen uit de Europese regelgeving te schrappen. De ECEAE zal van 21 tot 26 juni in heel Europa een actieweek houden om te protesteren tegen het feit dat muizen nog steeds voor deze wrede dierproeven worden gebruikt.

Al 10 jaar alternatief

Er zijn tien jaar verstreken sinds de eerste fabrikant van botulinetoxineproducten (algemeen bekend als botox) wettelijke goedkeuring kreeg voor een proefdiervrije test. Na Allergan zijn twee andere mondiale bedrijven, Merz en Ipsen, in 2015 en 2018 overgestapt op dierproefvrije tests.

Voortdurende protesten van de ECEAE en anderen hebben de fabrikanten Allergan, Merz en Ipsen ertoe overgehaald gebruik te maken van op cellen gebaseerde tests, die de meeste van hun dierproeven vervangen. Sommige proeven van deze bedrijven worden echter nog steeds op muizen uitgevoerd.

Ontzettend veel leed

Het bacteriële gif wordt af en toe voor medische doeleinden gebruikt, maar is vooral bekend om zijn cosmetische toepassing om lijntjes en rimpels in het gezicht tijdelijk te verminderen. Elke batch botox wordt getest met de omstreden vergiftigingstest LD50 (letale dosis), waarbij verschillende doses botulinum toxine in het abdomen van muizen worden geïnjecteerd om de dosis te vinden die de helft van de dieren doodt.

Dit gaat gepaard met afschuwelijk lijden voor de dieren, die langzaam stikken door spierverlamming terwijl zij volledig bij bewustzijn zijn. In Europa worden naar schatting 400.000 muizen per jaar aan deze wrede dood onderworpen.

Botox-test dient verboden te worden

Een fabrikant die nog steeds de wrede LD50-test gebruikt, is Sloan Pharma. In 2019 kreeg het bedrijf een licentie om LD50-tests uit te voeren op 46.800 muizen in Duitsland.

De Europese Farmacopee die de batchtesten van botoxproducten regelt, staat een aantal proefdiervrije testmethoden toe, maar ook de LD50-test op muizen is nog steeds toegestaan. De ECEAE roept de regelgevende instantie EMA op de test op muizen uit de Farmacopee te schrappen.

Jen Hochmuth van Animal Rights: "Het is onaanvaardbaar dat gevoelige dieren nog steeds aan een kwellende dood worden onderworpen voor een product dat op grote schaal voor cosmetische doeleinden wordt gebruikt, ondanks het feit dat er niet-dierlijke technologieën beschikbaar zijn."