Main content

Inhoud

Wereldproefdierendag is meer dan ooit belangrijk

Nieuws: 19 maart 2021
Dier­proeven

Zaterdag 24 april is het Wereldproefdierendag. Een dag waar de aandacht gevestigd wordt op het dierenleed in laboratoria. Belangrijk, want het aantal dierproeven neemt niet af. Vorig jaar werden 197 vergunningen verleend aan dierproefnemers. Zij mogen maar liefst 895.523 proefdieren in vijf jaar tijd gebruiken. In de eerste drie maanden van 2021 zijn al weer tientallen vergunningen afgegeven. 1

Wereldwijd acties

Wereldwijd worden er op Wereldproefdierendag acties op touw gezet: in Engeland zijn er maar liefst 26 demonstraties bij proefdiercentra gepland. Animal Rights organiseert acties bij de Tilburgse loods van apenhandelaar Hartelust en het KU Leuven proefdiercentrum. Onze collega’s van Een DIER Een VRIEND demonstreren voor de ingang van het apentestcentrum BPRC in Rijswijk.

Animal Rights oprichter Robert Molenaar is al jarenlang fel tegenstander van dierproeven: “Proefdieren zijn gebruiksvoorwerpen in laboratoria. Hersenen worden beschadigd, harten verzwakt en botten gebroken. Volledig onacceptabel in een beschaafde samenleving.”

Transitie naar proefdiervrij

De Nederlandse overheid heeft samen met een groep vooraanstaande wetenschappers ingezet op de transitie naar proefdiervrije innovatie. Met als belangrijkste motivatie dat proefdieren een zeer slechte voorspeller zijn van de mens en dat betere methoden hard nodig zijn. “Een zeer belangrijke stap. In de praktijk zien we wel dat er nog steeds veel te weinig financiële middelen beschikbaar worden gesteld om dierproefvrij onderzoek echt vooruit te helpen,” aldus Molenaar.

Ondertussen probeert een groep van 100 fanatieke dierproefnemers de transitie om te buigen. Krampachtig houden zij vast aan dierproeven. In een opiniestuk in de Volkskrant spuugden zij hun gal. 1 Molenaar: “Meer dan ooit is er de noodzaak om op te komen voor de rechten van proefdieren. Wereldproefdierendag is en blijft belangrijk. Dierproeven zijn niet alleen dieronterend maar werken vaak helemaal niet. De voorspellende waarde van dieren is zeer beperkt. Niet onlogisch omdat een muis geen mini-mens is.”

Red de KU Leuven apen! Teken de petitie Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer