Main content

Inhoud

Wereldproefdierendag 2023: nog steeds lijden dieren voor cosmetica

Nieuws: 20 april 2023
Dier­proeven

Naar aanleiding van Wereldproefdierendag op 24 april 2023 organiseert Animal Rights op zaterdag 22 april de derde editie van de Grote Mars Tegen Dierproeven. Ook slaan wij opnieuw de handen ineen met Shop Like You Give a Damn, die een deel van haar opbrengst op Wereldproefdierendag aan onze campagne doneert. Tot slot beantwoorden wij samen de meest gestelde vragen over dierproeven voor cosmetica anno 2023.

Over de mars

Ditmaal start de route op zaterdag 22 april om 14:00 uur op de Dam in Amsterdam en lopen we langs de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, waaronder ook het Nederlands Herseninstituut valt. Hier worden al jaren gruwelijke hersenexperimenten uitgevoerd op apen. Vorig jaar is er wederom een vergunning toegekend door de Centrale Commissie Dierproeven voor nieuwe hersenexperimenten op 10 resusapen voor de komende vijf jaar.

De inspanningen die op dit moment worden geleverd door minister Adema ter verlaging van het aantal proefdieren volstaan niet. Het besluit van de Kamer tot de Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) had moeten leiden tot een snelle en forse afname van het aantal dierproeven, maar het resultaat is bedroevend. Het aantal dierproeven ging slechts van 528.000 in 2015 naar 478.000 in 2021. Daarom laten komende zaterdag naar verwachting 200 demonstranten hun stem horen voor deze dieren.

Dit is hét moment om ook jouw stem te laten horen! Je kunt je aanmelden via het Facebook event of voor meer informatie kijken op onze site

Gezamenlijke missie & donatie dagopbrengst

Daarnaast slaan ook dit jaar Shop Like You Give a Damn – ook wel bekend als het grootste vegan, fair en duurzame online warenhuis van Europa – en Animal Rights weer de handen ineen om samen op te komen voor deze dieren. Zo heeft Shop Like You Give a Damn de meest uitgebreide Nederlandstalige proefdiervrije en vegan cosmeticalijst ontwikkeld waarop je eenvoudig kunt zien welke merken je met een gerust hart kunt kopen. En om onze jarenlange strijd tegen dierproeven te ondersteunen doneren ze op 24 april wel 5% van iedere aankoop in hun warenhuis aan ons!

Raadpleeg dus vooral deze lijst voor je een aankoop doet én loop met ons mee op 22 april 2023 om op te komen voor proefdieren.

DE VIJF MEEST GESTELDE VRAGEN OVER DIERPROEVEN VOOR COSMETICA

Met Wereldproefdierendag om de hoek beantwoorden wij graag wat vragen over het gebruik van dierproeven voor cosmetica producten. We hebben namelijk gemerkt dat er soms nog onduidelijkheid bestaat over dierproeven voor cosmetica. Want dat mag toch niet meer? Hoe zit dat nou precies?

We praten met Jopie Louwe Kooijmans en Martine Ceton. Jopie Louwe Kooijmans is de dierproefvrije en vegan cosmetica-expert bij Shop Like You Give a Damn en Martine Ceton de nieuwe campagnecoördinator voor de campagne ‘Stop dierproeven’. Zij vertellen je meer.

1. WORDEN ER ECHT NOG STEEDS PROEVEN OP DIEREN GEDAAN VOOR COSMETICA?

Jopie: "Jazeker, dat gebeurt helaas nog op grote schaal. Volgens een onderzoek onder de 50 grootste cosmeticamerken ter wereld is 88% nog steeds niet dierproefvrij.1 Dat betekent dat 44 van de 50 grootste cosmeticamerken zelf op dieren testen of dierproeven laten uitvoeren door derden!"

Martine: "Dit terwijl de werking van veel van deze stoffen vaak allang bekend is. Daarnaast zijn de resultaten van dierproeven vaak slecht vertaalbaar naar de mens. Er zijn inmiddels technieken beschikbaar, zoals bepaalde computermodellen, die de effectiviteit en veiligheid in de mens nauwkeuriger kunnen voorspellen en daarmee betrouwbaarder zijn dan het diermodel.2

Het verborgen ingrediënt in veel van onze cosmetica is dierenleed. Denk aan kleine kooitjes met konijnen met bloeddoorlopen ogen of cavia’s met ontstoken wonden op hun lijf.

Martine Ceton, Animal Rights

2. WAAROM DOEN ZE DAT DAN?

Jopie: "De belangrijkste reden waarom er nog dierproeven worden uitgevoerd voor cosmetica is omdat de wetgeving dit vaak verplicht, zoals in China. En China is een van de grootste en snelst groeiende markten voor cosmetica ter wereld. Merken willen hun producten daar verkopen en nemen daarbij de dierproeven op de koop toe."

"Daarnaast zijn er wereldwijd landen en regio’s die verplichten dat bepaalde grondstoffen getest worden op dieren. Ook hebben veel regio’s die effectief een verbod op dierproeven hebben, zoals de EU, clausules in de wet waardoor een grondstof of product op dieren getest kan of moet worden. In het geval van de EU gaat dit meestal om het kunnen garanderen van de veiligheid van de fabrieksmedewerkers. Maar dat is natuurlijk eigenlijk onzin, omdat er gewoon voldoende veilige alternatieven bestaan waar geen dieren voor gebruikt hoeven worden."

3. WAT VOOR TESTS GAAT HET OM?

Martine: "Het gaat met name om zogeheten giftigheidstesten. Hiervoor worden allerlei soorten dieren, zoals muizen, ratten, maar ook cavia’s, konijnen en honden ingezet in pijnlijke en vaak langdurige experimenten. Zo krijgen ratten en honden in acute giftigheidstesten een absurd hoge en dodelijke dosis chemicaliën toegediend via de bloedbaan of dwangvoeding en lijden cavia’s of konijnen bijvoorbeeld in pijnlijke huid- en oogtesten. Deze dierproeven veroorzaken ontzettend veel pijn, angst en stress bij de dieren.”

4. WELKE IMPACT HEBBEN DIE TESTS OP PROEFDIEREN?

Martine: "Dierproeven kunnen maanden of zelfs de hele levensduur van de proefdieren duren. Daarnaast worden bijvoorbeeld zwangere ratten, konijnen of honden, onder dwang gevoerd met een stof om te zien of hun nakomelingen geboren worden met misvormingen of zelfs sterven tijdens hun zwangerschap. Na afloop van de dierproef worden de proefdieren meestal afgemaakt - als ze niet al tijdens het experiment sterven."

5. WAT KAN IK ZELF DOEN?

Jopie: "Koop echt alleen cosmeticaproducten die zowel dierproefvrij als vegan zijn. Daarmee geef je een sterk signaal af dat er vraag naar is. Steeds meer merken zullen dan uiteindelijk kiezen om niet meer op dieren te testen. Omdat het niet eenvoudig is om zelf te onderzoeken welke merken nou écht dierproefvrij en vegan zijn, kun je altijd onze cosmeticalijst raadplegen.Shop Like You Give a Damn doet onafhankelijk onderzoek en geeft de lijst regelmatig een update."

Martine: “En loop daarnaast zaterdag 22 april mee met onze Grote Mars Tegen Dierproeven. Door ons te laten horen geven wij een duidelijk signaal af dat wij dit niet langer accepteren. Houd daarnaast ook de verschillende acties en petities van Animal Rights in de gaten. Zo zijn wij vorig jaar een Europees Burgerinitiatief gestart en hierbij zijn 1.2 miljoen handtekeningen verzameld. Dit initiatief ligt nu ter beoordeling bij de Europese Commissie. Op deze manier zijn we in staat om invloed op wet- en regelgeving uit te oefenen.”