Main content

Inhoud

Weer gedumpte ganzen aangetroffen in Reeuwijk

Nieuws: 15 april 2020
Jacht

Afgelopen weekend zijn er nieuwe gedumpte ganzen aangetroffen op één van de eilanden op de Ravensbergseplas in Reeuwijk. Sommige ganzen waren in verre staat van ontbinding, andere lagen er nog niet zo lang. Wederom is ook bij deze dieren het borststuk verwijderd. Vorige maand werden er op vijf verschillende locaties in dezelfde regio in totaal 71 dieren aangetroffen. Animal Rights looft een beloning uit van € 5000,- voor de tip die leidt tot de ontmaskering en veroordeling van de dader(s). Jessica Smit van Animal Rights: “Ook vorig jaar kregen wij al meldingen van gehavende en gedumpte lichamen, maar onderzoeken lopen op niets uit en daders komen hier ongestraft mee weg.”

Lees ook: misselijkmakende daad - Animal Rights looft beloning uit

Levende wezens worden eerst gedood, de lichaamsdelen die aantrekkelijk zijn voor mensen worden verwijderd, daarna worden ze gedumpt alsof ze minder zijn dan wegwerpproducten.

Jessica Smit, Animal Rights

NIEUWE VONDST IN REEUWIJK

De nieuwe vondst is gedaan op één van de eilanden op de Ravensbergseplas in Reeuwijk. Op dat eiland is tevens een jachthut aanwezig. Het gaat om circa acht ganzen, maar het kunnen er ook meer zijn. De helft van de dieren is in verre staat van ontbinding, de andere zijn van meer recente datum. Bij een aantal van de dieren mist een gedeelte van de borst.

Jessica Smit: “Levende wezens worden eerst gedood, de lichaamsdelen die aantrekkelijk zijn voor mensen worden verwijderd, daarna worden ze gedumpt alsof ze minder zijn dan wegwerpproducten. Dit is een beschaafde samenleving onwaardig.”

Aan het leven en de dood van ganzen wordt amper waarde gehecht, maar voor ons is elk dier een individu met recht op leven en welzijn.

Jessica Smit, Animal Rights

OPEENSTAPELING VAN GEVALLEN

Ook vorig jaar werden er al gedumpte ganzenlichamen gevonden. Afgelopen oktober werden er in Driebruggen meer dan twintig ganzen gedumpt op de Hogebrug. Ook hier was weer een gedeelte van de borst verwijderd. Bij deze vondst werd naast de stapel dieren een hagelpatroon aangetroffen. Afgelopen november troffen medewerkers van Animal Rights op verschillende plekken in Reeuwijk de lichamen van gedumpte ganzen aan. Van één van de vogels is een röntgenscan gemaakt. Het dier zat vol hagel en had een gebroken vleugel.

Jessica Smit: "Wij weten niet met zekerheid of er een link is tussen de vondsten, maar het vermoeden is er zeker. Bij álle vondsten zijn lichaamsdelen verwijderd en bovendien bevinden de locaties zich op slechts enkele kilometers van elkaar."

Recente vondsten en locaties

  • 15 maart - 16 lichamen aangetroffen in Lopikerkapel.
  • 16 maart - 16 lichamen aangetroffen in Lopikerkapel.
  • 18 maart - 18 lichamen aangetroffen aan de Tweede Tochtweg in Nieuwerkerk aan de IJssel.
  • 19 maart - 16 lichamen aangetroffen aan de Tweede Tochtweg in Nieuwerkerk aan de IJssel.
  • 25 maart - 5 lichamen aangetroffen bij Vogelkijkscherm Bosmankade in Reeuwijk.
  • 12 april - 8 lichamen aangetroffen op een eiland op de Ravensbergseplas in Reeuwijk.

Geef tips door

Animal Rights wil dat deze misselijkmakende praktijken serieus onderzocht gaan worden, zodat dit in de toekomst niet meer voorkomt. Tips kunnen gemaild worden naar info@animalrights.nl. Animal Rights is niet verantwoordelijk voor het onderzoek, maar zal tips doorgeven aan de bevoegde instanties. Jessica Smit: "Aan het leven en de dood van ganzen wordt amper waarde gehecht, maar voor ons is elk dier een individu met recht op leven en welzijn."