Main content

Inhoud

We roepen het Europees Parlement op om dierproeven te vervangen

Nieuws: 12 december 2019
Dier­proeven

In Europa worden meer dan 10 miljoen proefdieren jaarlijks gebruikt in experimenten. “We roepen de politici op om de wetgeving aan te passen zodat dierproefvrije technieken de ouderwetse testen kunnen vervangen”, zegt Jen Hochmuth, leidster van Animal Free Science, het nieuwe programma van Animal Rights.

Dierproeven belemmeren wetenschappelijke vooruitgang. In plaats van proefdieren moeten we inzetten op innovatieve methoden gebaseerd op de mens.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Wetenschappers pleiten voor transitie naar proefdiervrije innovatie

Vorige week hebben we met Animal Free Science het nieuwe boekproject getiteld 'Animal Experimentation: Working towards a Paradigm Change’ 1 aan politici in het Europees Parlement voorgesteld. In dit boek werpen verschillende internationale experten licht op talloze problemen van dierproeven en geven ze een uitkijk op de voordelen van proefdiervrije wetenschap.

We hebben vijf auteurs van het boek en drie leden van het Europees Parlement gevraagd om samen in discussie te gaan hoe we de vervanging van dierproeven kunnen bevorderen. 2 Zoals al de titel van het boek het laat vermoeden was de consensus onder de wetenschappelijke sprekers duidelijk: "Dierproeven zijn niet enkel wreed voor dieren maar belemmeren ook wetenschappelijke vooruitgang bij de mens. In plaats van proefdieren moeten we inzetten op innovatieve methoden gebaseerd op de mens", zegt Jen Hochmuth.

We moeten uit deze donkere tunnel van dierproeven en ambitieuze doelen definiëren voor de volledige vervanging door dierproefvrije alternatieven.

Tilly Metz, lid van het Europees Parlement

Animal Free Science mobiliseert politici

In haar openingsspeech maakte de Luxemburgse MEP Tilly Metz, Lid van het Europees Parlement voor de Groenen/EFA, meteen duidelijk dat er een actieplan nodig is: "We moeten uit deze donkere tunnel van dierproeven en ambitieuze doelen definiëren voor de volledige vervanging door dierproefvrije alternatieven."

Anja Hazekamp, lid van het Europees Parlement en van de Nederlandse Partij voor de Dieren, benadrukte dat we ervoor moeten zorgen dat de wetgeving goed uitgevoerd wordt in alle Europese landen dat er geen sluiproutes voor woorden gebruikt en zo dierproeven verplaatst worden naar buiten Europa.

Victoria Austraet, lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en van DierAnimal wil zich in België inzetten om apen-, katten-, en hondentesten te verbidden.

Petitie: 'Stop dodelijke experimenten op honden en katten'

In Nederland en België worden nog steeds duizenden experimenten op honden en katten uitgevoerd. Animal Rights voert campagne voor stopzetting van de honden- en kattentesten, het vervangen van dierproeven en het uitplaatsen van de ex-proefdieren naar een opvangcentrum. Met 40.000 handtekeningen roepen we de politiek op om de honden en katten te redden uit de laboratoria. Al 30.000 mensen hebben de petitie getekend.

Link naar de petitie: Stop dodelijke experimenten op honden en katten