Main content

Inhoud

Video: jager laat aangeschoten gans hevig lijden

Nieuws: 10 maart 2023
Jacht

Op zaterdag 4 maart waren de Hunt Saboteurs van Animal Rights in Reeuwijk. Ze zagen hoe een aangeschoten gans in doodsstrijd op de grond lag te spartelen. De jager in kwestie stond erbij en deed niets om het dier uit zijn lijden te verlossen, hoewel hij hier wettelijk toe verplicht is. Animal Rights overweegt juridische stappen tegen de man.

Geen genade voor gans in doodsstrijd

De ganzenjacht begint vanaf zonsopgang, dus de Hunt Saboteurs zijn al vroeg ter plaatse. Zodra we het gebied binnenrijden, klinken er geweerschoten aan alle kanten. We pakken onze verrekijkers, camera’s en toeters en lopen in de richting van de schoten. Na vijf minuten lopen stuiten we op een veld met een jachthut waarin enkele jagers zich hebben verstopt. We zien dat de jagers wel tientallen lokganzen om hun jachthut heen hebben gezet. Dit is om overvliegende ganzen te misleiden en de indruk te wekken dat er op die plek eten en veiligheid is. In andere gevallen wordt er ook volop gebruik gemaakt van levende lokvogels.

Er wordt deze ochtend flink geschoten. Een van de slachtoffers is een aangeschoten gans. Het dier lijdt zichtbaar en hoorbaar en ligt hulpeloos op de grond. De jager bekijkt hem, raakt hem aan, maar onderneemt geen actie om de gans uit zijn lijden te verlossen. De man loopt daarna weg. Dan komt er even een hond bij de spartelende gans kijken. De hond rent weg en de gans blijft weer in doodsstrijd achter. Ten slotte neemt de jager de gans mee.

Bekijk de video hieronder.

In strijd met de wet

Artikel 3.24, eerste lid, van de Wet natuurbescherming luidt: "Een ieder die een in het wild levend dier doodt of vangt voorkomt dat het dier onnodig lijdt." En artikel 2.1, zesde lid, van de Wet dieren bepaalt: "Een ieder verleent een hulpbehoevend dier de nodige zorg."

Op de beelden is duidelijk te zien dat de jager in strijd met deze wet handelt. Animal Rights overweegt juridische stappen tegen deze jager te ondernemen.

Campagnecoördinator Aysis Plet: "Jagers die zich onbespied wanen bewijzen altijd weer dat de jacht een gruwelijke bloedsport is die niets te maken heeft met 'dierenwelzijn' of 'natuurbeheer'. En zolang ze niet adequaat gestraft worden voor hun misdaden tegen dieren, zullen dit soort wanpraktijken blijven voortbestaan."

Lees ook: Haas doodslaan mag van provincie, Animal Rights tekent bezwaar aan.

Wat kun je zelf doen?

Regelmatig krijgen we de vraag wat mensen zelf kunnen doen tegen de jacht. Onze tips hebben we hier op een rijtje gezet.

Goede apparatuur zoals camera’s en verrekijkers zijn belangrijk om onze acties voort te kunnen zetten. We zijn volledig afhankelijk van donaties. Wil je de dieren helpen? We zijn blij met elk bedrag!