Main content

Inhoud

Verbondenheid tijdens serene wake voor de slachtoffers van de jacht

Nieuws: 2 maart 2022
Jacht

Met een livestream, kaarsjes, enkele gedichten en een moment van stilte vroegen de actievoerders van Animal Rights afgelopen zondag aandacht voor alle individuen die door de jacht het leven ontnomen werden. Alleen in Vlaanderen worden elk jaar 800.000 wilde dieren gedood door jagers. Zijnde voor het plezier of onder het mom van faunabeheer, het blijven onethische horrorpraktijken die zo snel mogelijk verbannen moeten worden.

Campagnecoördinator Joffrey Legon: "Tijdens deze wake stonden we stil bij de stress, angst en het leed die deze dieren ervoeren. Het was zowel een triest als een oprecht mooi en intens moment met een enorm gevoel aan verbondenheid."

Zonsondergang als metafoor

De serene actie vond plaats aan het eind van het jachtseizoen tijdens zonsondergang, wat symbool stond voor het heengaan van deze dieren. In het verleden heeft Animal Rights al een serene wake georganiseerd voor kerstkalkoenen en voor everzwijnen.

"Dit was de eerste maal dat we een wake organiseerden voor alle slachtoffers van de jacht. Het is simpel: zolang er gejaagd wordt, blijven wij opkomen voor wilde dieren", aldus Legon.

Midden in de velden, op de plaats delict zelf

Animal Rights koos om de actie te laten doorgaan in de Luignestraat te Aalbeke, Kortrijk midden tussen de velden. Daar waar de dieren daadwerkelijk doodgeschoten worden. "Maar zelfs midden in deze velden is er amper leefruimte voor wilde dieren", merkte Animal Rights directeur Rowena Vanroy op. "Degenen die hier toch weten te overleven, worden dan ook nog eens opgejaagd door jagers."

Legon: "We tekenden 800 kruisjes op straat. Elk kruisje representeerde één ontnomen leven. We zouden die 800 kruisjes moeten vermenigvuldigen met factor duizend om de omvang van deze horror te bevatten."

maatschappelijk draagvlak krimpt

Wij voelen aan dat het maatschappelijk draagvlak voor de jacht steeds verder afneemt. Almaar meer mensen nemen contact met ons op en vragen om tips over hoe ook zij actie kunnen ondernemen. Voor deze mensen heeft Animal Rights een actiepakket ontworpen. Met verschillende flyers, posters en stickers kan nu iedereen de handen uit de mouwen steken voor wilde dieren.

Daarnaast kan je ook nog steeds onze petities tekenen. Ook jachtpartijen kan je doorgeven zodat we met de Hunt Saboteurs van Animal Rights vreedzaam kunnen demonstreren en wilde dieren redden waar mogelijk. We blijven ondertussen ook ijveren om zo veel mogelijk terreinen te laten uitkleuren als jachtgebied.

Gedichten

Gedicht door Joffrey Legon Ik adem
Jij ademt
Wij ademen – lucht
Ik zie je
Je ziet me
Maar je ziet me niet

Waarom?
Vlees en bloed – een verscholen ziel
Of wat dan ook, maar ik voel
Overwelmd en overspoeld
Wat is hier het doel?

Kijk me aan –
De geluiden van de dood en
de geur van het vergaan
Ik wil bestaan.

Laat me bestaan –

De loop heeft symmetrie
De wereld heeft balans door intolerantie gekruld
Ontdaan van licht
De wereld vertraagt en de tijd wordt vaag
Alleen jij en ik bestaan

De echo van het niets weerkaatst
Verloochend van tijd en verdwaald in plaats

Mijn lichaam blaast zijn laatste kaars.


Gedicht door Els Van Campenhout
Onzichtbaar en verloren
Door angst
Bevroren
Een schot
Stekende pijn
Ik wil gewoon veilig zijn

Het enige wat ik heb
Is het enige dat ze willen
Rennen voor mijn leven
Stekende pijn
Ik wil gewoon veilig zijn

Stop de jacht op Rode Lijst dieren Teken de petitie Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer