Main content

Inhoud

Veel aandacht voor afschot aalscholvers

Nieuws: 18 juni 2019
Jacht

Vijftig activisten demonstreerden gisteren voor het provinciehuis in Assen tegen het afschot van aalscholvers om hobbyvissers te plezieren. De demonstratie was een initiatief van Animal Rights en Fauna4Life en werd ondersteund door de Partij voor de Dieren. Campagneleider Jessica Smit, Animal Rights: “Aalscholvers eten vis om te overleven. Dat zit in hun natuur. Zij kunnen niet anders. Mensen hebben geen vis nodig om te overleven en deze vogels doden voor iets discutabels als hobbyvissen is dan ook ongelofelijk absurd.”

Wij hopen dat er goed naar onze bezwaren wordt geluisterd. Zo niet, dan stappen we naar de rechter.

Jessica Smit, Animal Rights

BELANGRIJKE ACTIE

Er was veel aandacht vanuit de media voor het protest. RTV Drenthe en Hart van Nederland waren aanwezig. Eerder spraken De Vogelbescherming, de Partij voor de Dieren, Natuurmonumenten en zelfs Sportvisserij Nederland zich ook uit tegen het voorgenomen afschot.

BUFFET WORDT GERESERVEERD

“Als je vis uitzet in een vijver, dan bestaat de kans dat daar vogels op af komen die vis eten. Dat is iets natuurlijks. Die kans is nog groter, als de vis wordt uitgezet op slechts enkele kilometers van een beschermd natuurgebied, waar aalscholvers leven en broeden. En die kans wordt weer groter als er, bijvoorbeeld, geen schuilmogelijkheden voor vissen worden gecreëerd.”

Lees hier de volledige toespraak van campagneleider Jessica Smit.

BEZWAARCOMISSIE

Animal Rights en Fauna4Life hadden eerder dit jaar een bezwaarschrift ingediend tegen het afschot. Gisteren werden zowel deze organisaties als de provincie gehoord door een onafhankelijke commissie van de provincie Drenthe. Zij brengen advies uit aan Gedeputeerde Staten.

Jessica Smit: “Over vier tot zes weken ontvangen wij het advies van de bezwaarcommissie en het nieuwe besluit van de provincie. De commissie uitte veel kritiek op het besluit. Wij hopen dat er goed naar onze bezwaren wordt geluisterd. Zo niet, dan stappen we naar de rechter."