Main content

Inhoud

Twaalf dierenrechtenorganisaties willen stop wasberenjacht

Nieuws: 16 december 2019
Jacht

De provincie Gelderland wil wasberen volledig uitroeien. Twaalf organisaties verzetten zich tegen dit besluit en hebben gezamenlijk een brandbrief gestuurd naar het provinciebestuur. De organisaties hekelen het demoniseren van de dieren, uiten kritiek op het hopeloze beleid en pleiten ervoor om wasberen te accepteren als ingeburgerde soort.

Teken nu: accepteer de wasbeer

De provincie heeft er voor gekozen om tot het einde der tijden wasberen te veroordelen tot de kogel.

INCORRECTE EN EENZIJDIGE INFORMATIE

In berichtgeving omtrent wasberen worden de dieren onterecht gedemoniseerd, zo stellen de organisaties. Er wordt keer op keer benadrukt dat wasberen een gevaar vormen voor biodiversiteit, de volksgezondheid of schade veroorzaken aan de landbouw.

In heel Europa is tot op heden geen bewijs gevonden van negatieve effecten van de dieren op de biodiversiteit. In Duitsland, waar lokaal hoge dichtheden worden bereikt, is de totale schade aan de landbouw tot op heden minimaal.1 In Nederland is helemaal geen schade bekend of gemeld.2 De organisaties: “Dit beleid is niet op feitelijkheden gebaseerd. Wij willen dat de provincie juiste en eerlijke informatie verstrekt.”

Lees ook: Animal Rights hekelt demoniseren wasbeer

Het afschot komt neer op een vorm van zinloos geweld.

AFSCHOT IS EEN HOPELOZE ZAAK

In Duitsland leven wasberen al tientallen jaren zonder problemen. In de grensstreken met Nederland zijn de aantallen nog laag. Dat zal naar verwachting op korte termijn veranderen. De komst van de wasbeer in ons land is niet te stoppen.1 De meest verstandige keuze is om het dier te accepteren als nieuw lid van onze fauna.

De organisaties: “De provincie heeft er nu heel bewust voor gekozen om tot het einde der tijden wasberen die de landsgrens over wandelen, te veroordelen tot de kogel. Het afschot komt neer op een vorm van zinloos geweld.”

Bioloog en roofdierspecialist Jaap Mulder en Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland.


Intiatiefnemers: Animal Earth Foundation, Animal Rights, Animal Save Nederland, Bite Back, Comité Dierennoodhulp, Dierbaar Flevoland, Een DIER Een VRIEND, Fauna4Life, Hans Bouma, Rechten voor al wat leeft, Stichting Dierennood, VeggieSquad.


Accepteer de wasbeer Teken de petitie! Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer