Main content

Inhoud

Teken nu nog de petitie tegen de vossenjacht

Nieuws: 26 augustus 2022
Jacht

Vossen worden vaak afgeschilderd als slechteriken en worden veelvuldig bejaagd in zowel Nederland als België. Wij willen dat hier een einde aan komt! Binnenkort dienen we onze petitie tegen deze heksenjacht aan in beide landen. Heb jij al getekend?

Stop de heksenjacht op de vos

Ons doel om 41.000 handtekeningen in te zamelen voor de 41.000 vossen die van 2016 tot 2019 zijn gedood in Nederland is bijna in zicht! Teken jij ook? Dan bieden we de handtekeningen zo snel mogelijk aan!

De vos in Nederland

In Nederland staan vossen op de landelijke vrijstellingslijst. Dit betekent dat ze het hele jaar mogen worden gedood tussen zonsopkomst en zonsondergang, zodra er schade dreigt aan flora en fauna.

Voor jagers is de vos een slimme en opwindende jachtbuit, maar de vossenjacht gaat gepaard met veel leed en is bovendien niet effectief. Vossen zijn territoriale dieren; wanneer een gebied na een tijdje 'vol' raakt, komen er geen vossen meer bij. Dit blijkt ook uit het jachtverbod in Luxemburg op vossen, dat sinds 2015 geldt. Het verbod is in 2018 wegens succes verlengd. Er vond geen 'vossenexplosie' plaats, zoals door voorstanders van de jacht werd voorspeld: de aantallen bleven gelijk. Er is dus geen enkel fatsoenlijk argument om de jacht op de vos te laten voortduren.

Laat je stem horen voor de vos!

De vos in België

Ook in België is er geen reden om deze dieren te blijven achtervolgen. Toch wordt de gewone jacht op de vos in Vlaanderen toegelaten van 15 oktober tot eind februari. Tijdens deze periode mogen vossen tussen zonsopgang en zonsondergang voor het plezier worden bejaagd. Daarnaast kunnen vossen in feite het hele jaar door worden afgemaakt als er schade dreigt aan flora en fauna, onder de naam bijzondere jacht of bestrijding.

Laat vossen en andere wilde dieren met rust

Animal Rights vindt dat wilde dieren net zoveel recht hebben om hier te leven als wij en zoveel mogelijk met rust moeten worden gelaten. Wij pleiten voor een nieuwe visie op fauna en flora, waarin naast soortenbehoud ook de belangen van individuele dieren worden meegenomen.

Stop de heksenjacht op de vos Teken de petitie. Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer