Main content

Inhoud

Succesvolle actie in Krimpenerwaard

Nieuws: 28 juli 2019
Jacht

Gisteren demonstreerden onze hunt saboteurs voor het eerst en met succes tegen de ganzenjacht in Krimpenerwaard. Campagneleider Jessica Smit: “We hebben meerdere jachtpartijen op verschillende percelen kunnen stoppen. Een geweldig resultaat.”

Ondanks de vele misstanden over de afgelopen jaren noemt burgemeester Roel Cazemier de controle op de jacht geen prioriteit.

FIETSENDE ACTIVISTEN

Gewapend met toeters en camera’s kwamen de activisten vroeg in de ochtend samen. In verschillende groepen gingen zij op pad. De eerste jagers werden al snel aangetroffen. Na de aankomst van de activisten besloten ze na enige tijd om op te ruimen. Zo’n drie kwartier later probeerden ze het nog een keer, maar ze hadden geen rekening gehouden met de rondfietsende activisten van Animal Rights, die ze snel weer wisten te lokaliseren. Om 10uur werd de jacht rondom Gouderak gestaakt.

JACHT IN KRIMPENERWAARD

De jacht vond plaats op percelen van natuurbeschermingsorganisatie Stichting Zuid-Hollands Landschap rondom Gouderak. In Krimpenerwaard wordt er door grote aantallen jagers op dieren gejaagd, maar vooral op ganzen, knobbelzwanen, wilde eenden en hazen. Op het zwanendriften is door het jarenlange opsporingswerk van dierenarts Saskia van Rooy van Stichting Dierenradar per 1 januari 2017 een wettelijk verbod gekomen, maar ook na het verbod vonden er in Krimpenerwaard nog steeds ernstige mishandelingen van zwanen en ganzen door jagers plaats.

EenVandaag: jager breekt nek aangeschoten, zwaargewonde zwaan.

In 2017 zijn er (volgens de jagers zelf) 64 zwanen, 1.480 hazen, 2.200 wilde eenden en 4.016 ganzen doodgeschoten.1

CONTROLE JACHT GEEN PRIORITEIT

Ondanks de vele misstanden over de afgelopen jaren noemt burgemeester Roel Cazemier de controle op de jacht in zijn gemeente geen prioriteit. Campagneleider Jessica Smit: “Waar de overheid het keer op keer nalaat om wilde dieren te beschermen, zijn onze activisten de oren en ogen in het veld, beschermen ze wilde dieren en leggen ze jachtmisstanden vast.”