Main content

Inhoud

Strafonderzoek naar doodgeschoten taurossen

Nieuws: 6 juli 2021
Jacht

In april van dit jaar diende Animal Rights een handhavingsverzoek in tegen stichting Taurus. Uit beelden van De Gelderlander blijkt namelijk hoe het bij het afschot van twee taurossen (grote runderen) bij natuurgebied Keent in Noord-Brabant vreselijk mis gaat. De dieren zijn niet in één keer dood, liggen te creperen en worden letterlijk aan hun lot over gelaten. “Animal Rights diende een handhavingsverzoek in bij de NVWA. Er is gekozen voor een strafrechtelijk traject. Dit houdt in dat de zaak bij het Openbaar Ministerie terecht komt”, zegt Jessica Smit campagneleider bij Animal Rights.

Lees ook: Animal Rights dient handhavingsverzoek in voor taurossen

Dit was geen noodslachting, maar een koelbloedige afslachting.

Jessica Smit, Animal Rights

WAT IS ER GEBEURD?

De twee runderen waar het om gaat zijn gewond en daarom is er een jager ingeschakeld om ze dood te schieten. De schutter heeft grote moeite met het schieten van de stieren. Pas na twee schoten, gericht op het hoofd, zakt het eerste rund ineen, maar is het dier nog steeds niet dood. Vervolgens wordt dit rund aan zijn lot overgelaten en werpt de jager zich op het tweede dier. Hij heeft namelijk nog maar twee kogels over. Ook dit dier ligt na twee schoten stuiptrekkend op de grond, maar dood zijn ze alle twee niet. Het duurt dan ook enige tijd, voordat beide dieren aan hun verwondingen bezwijken.

Smit is boos: “Dit is echt vreselijk amateuristisch prutswerk wat wordt geframed als een noodslachting, omdat de dieren gewond zouden zijn. Dit was geen noodslachting, maar een koelbloedige afslachting. De daders moeten boeten en deze jager moet zijn jachtakte inleveren.”

De zaak kwam aan het rollen door een klokkenluider. Volgens stichting Taurus zijn het incidenten, volgens de klokkenluider is het een patroon. Bekijk hier de beelden van Omroep Gelderland.

WILDERNISVLEES OF WILDERNISLEED?

Animal Rights wil natuurliefhebbers er op wijzen dat grote grazers die in natuurgebieden rondzwerven na een leven als grasmaaier, landschapsverfraaiing of toeristische trekpleister gewoon naar de slacht gaan. “Ook hier zit een complete bedrijfsvoering achter en wordt er winst gemaakt. Slacht is niet de laatste optie, maar is vaak het lot van de meerderheid van de grote grazers”, stelt Smit.

‘Wildernisvlees’ wordt vaak gepromoot als het ultieme scharrelvlees, maar zoals uit deze en andere beelden blijkt komt ook hier regelmatig veel leed bij kijken. Animal Rights roept iedereen op te kiezen voor gezonde, plantaardige en diervriendelijke vervangers.

Lees hier meer over de verkapte vleeshandel van Staatsbosbeheer.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer