Main content

Inhoud

Slaan Utrechtse jagers wéér ganzen dood?

Nieuws: 17 oktober 2020
Jacht

Animal Rights maakt zich ernstig zorgen om het dierenleed dat gepaard gaat met de jacht op de ganzen in Utrecht. Afgelopen zaterdag maakte de organisatie opnieuw beelden van creperende ganzen in Utrecht. Vlak naast een Natura-2000 gebied stellen jagers zich op om nietsvermoedende ganzen een schot hagel door het lichaam te jagen. Kristel Grond, hunt saboteurs coördinator Animal Rights: “Ganzen die neerstorten proberen alsnog weg te vluchten. Terwijl deze vogels creperen en in doodsangst verkeren lopen jagers er op een slakkengangetje naartoe. Een verschrikkelijke lijdensweg, maar helaas komen we dit maar al te vaak tegen.”

Lees ook: Utrechtse jagers slaan ganzen dood

Elke keer als wij in Utrecht komen maken we verschrikkelijke beelden. Dit zijn geen uitzonderingen meer. Dit is de regel.

Kristel Grond, Animal Rights

REGELS WORDEN NIET GEVOLGD

Op de filmbeelden is duidelijk te zien dat een gans in paniek over het veld weg probeert te vluchten. Jagers zijn volgens hun eigen weidelijkheidsregels verplicht om een dier zo snel mogelijk op te halen en waar nodig meteen uit hun lijden te verlossen.

Kristel: “Elke keer als wij in Utrecht komen maken we verschrikkelijke beelden. Dit zijn geen uitzonderingen meer. Dit is de regel.”

STRESS EN PIJN IS MAATSTAF

Volgens onderzoeker Berend Voslamber is een schot hagel extreem stressvol en pijnlijk. Zo worden ganzen bijvoorbeeld geraakt in hun vleugel en kunnen ze niet meer verder vliegen. Maar liefst 25 tot 40% van de ganzen in Nederland heeft hagel in het lichaam. Jagers willen nog wel eens beweren dat ze goede schutters zijn en het lijden minimaal is.

Vorig jaar in Utrecht: jagers laten meerdere dieren onvoorstelbaar lijden

Kristel: “Met regelmaat treffen wij gewonde en dode dieren aan. Op onze auto zaten bloedspatten van een gewonde, overvliegende gans.”

Als we de tafel dekken, moeten we niet gaan zeuren dat ganzen komen eten.

Kristel Grond, Animal Rights

NEDERLAND GANZENLAND

Onze landbouwgrond met overwegend Engels raaigras is voor ganzen één groot buffet. De toenemende stikstof in de bodem maakt een hogere landbouwproductie mogelijk, maar zorgt tegelijk voor superieur ganzenvoedsel: groen en eiwitrijk gras. Er wordt met steen en been geklaagd over schade en provincies, boeren en jagers kiezen voor het geweer als enige en ultieme oplossing. Toch blijven zowel het afschot als de geconstateerde schade toenemen. Zolang er voldoende voedsel en broedplekken in Nederland aanwezig zijn, zal de populatie ganzen blijven groeien. De intensieve veehouderij heeft van ons land een ganzen-Walhalla gemaakt. Kristel: “Als we de tafel dekken, moeten we niet gaan zeuren dat ganzen komen eten."

Een veranderende landbouw, met natuurinclusief werkende boeren, zoals dat ook voor weidevogels wordt bepleit, is de beste garantie voor een robuuste natuur met wilde dieren in balans.

Animal Rights stuurt alle overtredingen door naar de Omgevingsdienst in Utrecht. Verantwoordelijk voor handhaving met betrekking tot de jacht.

Dankzij financiering van de Fred Foundation was dit verhaal mogelijk.