Main content

Inhoud

Schokkend: jagers laten gans creperen

Nieuws: 1 november 2019
Jacht

Een aantal dagen geleden kreeg Animal Rights in de late namiddag een oproep voor een Canadese gans die al de hele dag in een tuin zat in Geraardsbergen. Toen de vrijwilligers ter plaatse kwamen bleek het dier hevig te bloeden en niet te meer te kunnen lopen of vliegen. Eerder die dag vond aan de overkant van de straat een jachtpartij plaats. De gans werd waarschijnlijk aangeschoten en vervolgens voor dood achtergelaten.

Als dieren kunnen ontkomen, creperen ze vervolgens ergens uit het zicht van de jagers.

Rowena Vanroy

De gans werd voor verdere verzorging overgebracht naar een dierenarts. Daar werd vastgesteld dat het dier verschillende verwondingen had veroorzaakt door kogelhagel. Ook haar twee poten waren volledig doormidden gebroken door de val. Door de ernst van de verwondingen kon ze niet meer worden geholpen en moest worden geëuthanaseerd.

Rowena Vanroy, campagnecoördinator Animal Rights: “Deze beelden zijn echt schokkend. Dit is een individu dat niet wil sterven, maar nu verschrikkelijke pijn lijdt. En dat omdat jagers en natuurbeheerders de rechten van het dier volledig terzijde schuiven.”

Geen eenmalig gebeuren

Deze beelden tonen het ware gezicht van de jacht. Dit is geen eenmalig gebeuren. Animal Rights stelt regelmatig wantoestanden vast tijdens jachtpartijen op ganzen. Vorige maand nog werden er in Nederland beelden gemaakt van een gans die lange tijd stervend in het veld ligt, terwijl de jager nog rustig andere vogels afschiet. Vanroy: “Dieren worden uit de lucht geschoten en zijn vaak niet onmiddellijk dood. Als ze kunnen ontkomen, creperen ze vervolgens ergens uit het zicht van de jagers.”

Lees ook : Jagers laten meerdere dieren onvoorstelbaar lijden.

Ganzenjacht

De Canadese gans werd al in de 19e eeuw geïntroduceerd in parken en tuinen.1 De huidige Canadese ganzen zijn afstammelingen van ontsnapte en verwilderde siervogels. Ze mogen het hele jaar door bejaagd worden. Zo worden er jaarlijks ongeveer 9000 ganzen afgeschoten in Vlaanderen. Daarnaast wordt nog een groot aantal ganzen enkel verwond. Onderzoek in Nederland toonde aan dat 1 op de 4 onderzochte ganzen met hagel in het lichaam rondvlogen.2 Ook worden er jaarlijks in de zomerperiode, wanneer de vogels in de rui zijn en niet kunnen wegvliegen, nog ongeveer 2000 ganzen vergast.3


  1. Natuurpunt: Canadese gans 

  2. Ganzen vol met hagel. 

  3. Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn, 20 februari 2018. Vraag om uitleg over de bestrijding van invasieve ganzensoorten in Vlaanderen. 

Jacht is onethisch

Animal Rights pleit voor een andere visie op natuurbeheer. Op dit moment wordt er immers geen enkele rekening gehouden met de rechten van individuele dieren. Onder het mom van natuurbeheer en economische schade kunnen duizenden dieren zonder scrupules worden gedood door jagers, met immens dierenleed tot gevolg. Animal Rights nodigt de gemeente Geraardsbergen uit het dierenleed te stoppen en op zoek te gaan naar alternatieven die rekening houden met de rechten van het dier.