Main content

Inhoud

SAVE CRUELTY-FREE COSMETICA

Nieuws: 25 mei 2022
Dier­proeven

Dacht je dat dierproeven voor cosmetica al verboden waren in de EU? Sinds 2009 is er inderdaad een verbod op dierproeven voor cosmetische producten en hun ingrediënten in de EU en sinds 2013 geldt er een verbod op de verkoop van cosmetica die op dieren is getest. Toch eist het Europees Agentschap voor chemische stoffen nieuwe dierproeven voor ingrediënten. Zelfs voor ingrediënten die uitsluitend in cosmetica worden gebruikt en waarvan het veilige gebruik al lang vaststaat. De belofte dat sinds 2013 alle cosmetica cruelty-free zou zijn is verbroken.

Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat zegt dat dierproeven misleidend zijn en hun resultaten niet vertaalbaar naar mensen. Vooruitstrevende wetenschappers ontwikkelen en gebruiken dierproefvrije methoden die wel relevant zijn voor de menselijke gezondheid.

We moeten omschakelen naar wetenschap zonder dieren omdat dierproeven onethisch zijn, slechte wetenschap, een verspilling van middelen en vooral omdat ze dieren doen lijden.

Teken HIER het Europees burgerinitiatief en vergeet het zeker niet te delen met je vrienden!

Samen kunnen we zorgen voor een Europa zonder dierproeven

Animal Rights en PETA werken samen met tientallen andere dierenorganisaties om een einde te maken aan dierproeven in Europa. Vorig jaar werd er een Europees burgerinitiatief (EBI) gelanceerd waarin de Europese Commissie tot actie wordt opgeroepen. Als je net als ons voorstander bent van diervriendelijke, dierproefvrije wetenschap die ook nog eens betere resultaten oplevert voor de mens teken dan het burgerinitiatief (EBI). Met dit initiatief willen we het volgende bereiken:

  • Het verbod op dierproeven voor cosmetica beschermen en versterken

  • De EU-chemicaliënverordening omvormen om een einde te maken aan wrede toxiciteitstesten

  • Zorgen voor een concreet plan voor de transitie naar dierproefvrije wetenschap

Teken HIER het Europees burgerinitiatief!

Full size
Je kan ook de QR code scannen om te tekenen.

JIJ kunt meehelpen door nu te tekenen!

Via deze link wordt je doorgeleid naar een veilige EU-omgeving, waar je je handtekening officieel kunt bevestigen volgens de EU-regels voor burgerinitiatieven. Selecteer om te starten jouw nationaliteit. Voor Belgen is het verplicht het rijksregisternummer in te vullen, in Nederland is dit niet vereist.

Voor het burgerinitiatief zijn 1 miljoen unieke handtekeningen nodig. Dan moet de Europese Commissie actie ondernemen. We zijn halverwege! Het burgerinitiatief loopt nog tot 31 augustus 2022. Op dit moment zijn er 610.000 handtekeningen ingezameld.

VEELGESTELDE VRAGEN

Waarom moet ik persoonsgegevens ingeven om het EBI te tekenen?

Het EBI is een officieel mechanisme van de Europese Commissie. Wanneer er 1 miljoen unieke handtekeningen worden ingezameld, moet de Europese Commissie het initiatief in overweging nemen. De handtekeningen worden geverifieerd door de Europese Commissie aan de hand van de persoonsgegevens. In sommige landen is daarom het burgernummer verplicht. In Nederland is dit overigens niet het geval.

De website ziet er gek uit. Zijn mijn gegevens wel veilig?

Ja, de website is een officiële website van de Europese Commissie. De initiatiefnemende organisaties hebben geen toegang tot de gegevens die je daar invult. De instellingen van de Europese Commissie gebruiken de gegevens om jouw handtekening te verifiëren en behandelen je gegevens in overeenstemming met de GDPR.

Wie mag tekenen?

Voor het EBI tellen enkel unieke handtekeningen van EU-burgers die ouder zijn dan 16 jaar. Twee keer tekenen kan dus niet.

Wie zijn de initiatiefnemers van dit burgerinitiatief?

De European Coalition to End Animal Experiments, waar Animal Rights deel van uitmaakt, Cruelty Free Europe, Eurogroup for Animals, HSI/Europe en PETA hebben voor dit initiatief de handen in elkaar geslagen om voor 31 augustus 2022 1 miljoen handtekeningen in te zamelen.

Over welke stoffen gaat het?

ECHA (Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen) vereiste in 2020 dat twee ingrediënten in zonnecrème werden getest op dieren. Daarnaast vereist ECHA nu dat alle polymeren en courant gebruikte bewaarmiddelen en oppervlakte-actieve stoffen zoals propylparabeen, sodium lauroyl sarcosinaat, silicium en nog vele anderen nu toch op dieren worden getest.

REACH en giftigheidstesten REACH, de Europese verordening inzake de regulatie van chemische stoffen, werkt aan een nieuwe strategie voor duurzame chemische stoffen. Dit kan betekenen dat er miljoenen extra dierproeven worden uitgevoerd. Het doel is een gifvrije omgeving. Maar het gebruik van dierproeven om hiaten in de informatie over chemische stoffen op te vullen zal alleen maar leiden tot nog meer wrede dierproeven en onbetrouwbare resultaten die niet goed zijn voor de menselijke gezondheid of ons milieu.

Welke cosmetica is dan wel cruelty-free?

Gelukkig is er nog steeds cosmetica op de markt waar geen dierproeven aan te pas komen. Raadpleeg hier onze lijst met dierproefvrije merken.