Main content

Inhoud

ReumaNederland financiert dierproeven

Nieuws: 18 maart 2019
Dier­proeven

Zondag 17 maart start de collecteweek van ReumaNederland. Animal Rights waarschuwt dat de collectant mogelijk ook bij jou aan de deur komt en om een bijdrage vraagt: een deel van het donatiegeld wordt gebruikt om dierproeven te financieren. Robert Molenaar van Animal Rights: ”We voeren campagne om gezondheidsfondsen zoals ReumaNederland te bewegen om enkel nog dierproefvrij onderzoek te financieren.”

20 april 2019: Mars op Wereldproefdierendag in Rotterdam.
24 april 2019: Actie op Wereldproefdierendag in Leuven.

Pijn is onderdeel van de dierproef

ReumaNederland is de grootste financierder van wetenschappelijk reumaonderzoek in Nederland. Helaas staat er op de website weinig vermeld over de dierproeven die gefinancierd worden. Wat we wel weten is dat de donaties variëren van 50.000 tot 100.000 euro. 1 Animal Rights bestudeerde een dierproef van een onderzoeker van het Radboudumc die regelmatig zo’n bijdrage ontvangt van ReumaNederland:

  • In de rechterknie van zeer jonge muizen worden meerdere malen stoffen gespoten om artritis op te wekken.
  • Bij een deel van de proefdieren wordt de meniscus van de rechterknie doorgesneden.
  • De muizen moeten over een glasplaat lopen of enkele seconden met de twee achterpoten op sensoren staan om de pootbelasting te bepalen.
  • Volgens de onderzoekers is “pijn een wezenlijk aspect” van de dierproef om te bepalen of het opwekken van artritis succesvol is. Daarom is pijnbestrijding niet verenigbaar met de opzet van het experiment.
  • De proefdieren worden uiteindelijk gedood door het breken van de nek.
  • De dierproefnemer heeft tot juni 2020 toestemming voor dit experiment en gebruikt in totaal 6448 muizen. 2

We voeren campagne om gezondheidsfondsen zoals ReumaNederland te bewegen om enkel nog dierproefvrij onderzoek te financieren.

Robert Molenaar, Animal Rights

Dierproeven is heet hangijzer

“Gelukkig is er steeds meer kritiek op dierproeven binnen de gezondheidsfondsen,” aldus Molenaar. Zo staat er in een blog op de website van ReumaNederland: “Het wordt steeds duidelijker dat onderzoek met dierproeven een beperkte waarde heeft. Wat je in een muis ziet gebeuren gebeurt niet altijd op dezelfde manier in een mens. Dat betekent voor geneesmiddelenonderzoek dat een mogelijk medicijn dat werkt bij een laboratoriummuis, in veel gevallen totaal niet blijkt te werken bij de mens.” 1

TPI

Het goede nieuws is dat ReumaNederland en een groot aantal andere gezondheidsfondsen zich hebben verbonden aan de Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI). Zij investeren gezamenlijk in proefdiervrije onderzoeksmodellen. 1

Molenaar is bij met deze stappen maar zou graag nog meer zien gebeuren: “Als iets niet werkt en bovendien onethisch is, dan moet je het niet doen. Bovendien kunnen gezondheidsfondsen met hun geld sturen: wel of geen dierproeven. Met Animal Rights blijven we hierop hameren.”


Geef niet aan dierproeven

Animal Rights publiceert een rode lijst van gezondheidsfondsen die onderzoeksprojecten financieren waarbij gebruik gemaakt wordt van proefdieren. Op de oranjelijst staan gezondheidsfondsen die momenteel geen dierproeven uitvoeren maar dit mogelijk in de (nabije) toekomst wel doen. De groene lijst staan gezondheidsfondsen die geen dierproeven financieren.