Main content

Inhoud

Protest tegen afschot damherten

Nieuws: 5 oktober 2019
Jacht

Afgelopen zaterdagmiddag liepen zo’n 100 activisten door de straten van Zandvoort, tegen het afschot van de damherten in de Noord-Hollandse duinen. Vorig jaar verschenen de eerste berichten in de media: er moeten duizenden damherten meer dood. Jessica Smit, campagneleider Animal Rights: “Het doden van duizenden dieren kan je niet wegzetten als natuurbeheer. Dit is niets anders dan een enorme slachting met maar één verliezer: levende, voelende wezens.”

Lees ook: stop de massaslachting, geef damhert rust en ruimte.

MASSASLACHTING MOET STOPPEN

In 2016 is er besloten om de populatie damherten in de Noord-Hollandse duinen drastisch omlaag te brengen. In de Amsterdamse Waterleidingduinen zouden er rond de 3000 dieren moeten worden doodgeschoten en in Nationaal Park Zuid-Kennemerland rond de 1800. Vorig jaar verschenen de eerste berichten: er moeten duizenden damherten meer dood. De dieren planten zich namelijk voort: een natuurlijk gegeven waar vooraf voor werd gewaarschuwd.

Jessica Smit: “Onze overheid verzaakt keer op keer om diervriendelijke, effectieve en duurzame oplossingen te zoeken als het gaat om vermeende conflicten tussen mensen en in het wild levende dieren.”

“WAT WILLEN WIJ, ZANDVOORT KOGELVRIJ!”

Verschillende organisaties sloten zich aan bij het protest: de kinderen en jongeren van de VeggieSquad, Fauna4Life en de Partij voor de Dieren, die de dag voor het protest het provinciebestuur van Noord-Holland nog ter verantwoording riep en een jachtstop eist.