Main content

Inhoud

Proeven op honden bij Janssen meer dan 60% gestegen op 10 jaar tijd

Nieuws: 11 juni 2021
Dier­proeven

Nergens in België worden er zo veel dierproeven op honden uitgevoerd als bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. Op tien jaar tijd zijn de experimenten met honden zelfs met meer dan 60% zijn gestegen!1 Animal Rights trekt aan de alarmbel en organiseert op woensdag 14 juli een protest voor de poort van het bedrijf.

Jen Hochmuth: "We willen met Janssen Pharmaceutica in debat gaan over dierproeven. Ons standpunt is helder: dierproeven stopzetten en vervangen door dierproefvrije technieken."

Waarom gebruikt Janssen Pharmaceutica honden?

Beagles van één tot twee jaar oud worden bij Janssen veel gebruikt in toxicologische proeven en onderzoek naar cardiologische en psychische aandoeningen. Beagles zijn al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in trek bij proefdiercentra omdat deze honden niet te groot zijn, een hoge pijngrens hebben en zich amper verzetten.

Jen Hochmuth: “De honden zijn slachtoffer van hun eigen goedheid. We maken ons ernstig zorgen om het leven en welzijn van deze dieren."

Waar komen de honden vandaan?

In 2019 heeft Janssen Pharmaceutica 122 nieuwe honden gebruikt in dierproeven. Het jaar ervoor 177 honden. Deze honden zijn onder meer afkomstig van de enorme hondenfokkerij CEDS in het Franse Mézilles. Hier worden jaarlijks maar liefst 4.000 puppy's voor dierproeven gefokt.

De honden van Janssen Pharmaceutica worden doorgaans meerdere malen ingezet voor dierproeven en nog steeds vaak afgemaakt op het einde van een dierproef of wanneer ze niet langer herbruikbaar zijn.

De cijfers dalen niet

Volgens een statement op de website zet Janssen Pharmaceutica ‘actief in op minder dierproeven’.1 Uit opgevraagde stukken bij de dienst Dierenwelzijn blijkt dat Janssen Pharmaceutica in Beerse op 10 jaar tijd 7.411 dierproeven op honden heeft uitgevoerd. Waar het in 2009 nog om 498 experimenten ging, waren het er 10 jaar later, in 2019, al 795. In 2017 werden zelfs 1.417 dierproeven op honden bij Janssen Pharma uitgevoerd.

Jen Hochmuth: “De cijfers dalen duidelijk niet. Integendeel, op 10 jaar tijd zijn dierproeven op honden bijna verdubbeld!”

Elke hond verdient een warme mand

Sinds 2013 heeft Janssen een adoptieprogramma voor honden in samenwerking met de vzw Jodipro. Volgens Janssen Pharmaceutica vonden er via dit adoptieproject al zo’n 150 honden een nieuwe thuis. Helaas blijkt het adoptieproject slechts een doekje voor het bloeden te zijn.

In de statistieken van Janssen tellen we van 2013 tot 2019 niet minder dan 1.695 nieuw gebruikte honden. “Het overgrote merendeel van de proefhonden wordt dus niet herplaatst maar afgemaakt”, benadrukt Hochmuth.

Animal Rights plant demonstratie bij Janssen Pharma

Animal Rights betreurt het dat Janssen blijft vasthouden aan onethische dierproeven. We willen dat er een einde komt aan dierproeven op honden en dat de Vlaamse dierproefsector en overheid ernstig werk maken van de ontwikkeling en promotie van dierproefvrije alternatieven.

Animal Rights is een petitie gestart voor de stopzetting van honden- en kattenexperimenten, het vervangen van dierproeven en het uitplaatsen van de ex-proefdieren naar een opvangcentrum. Teken de petitie hier.

Op woensdag 14 juli organiseert Animal Rights een protest aan de ingang van Janssen Pharmaceutica. Jen Hochmuth: “Deze honden hebben net als alle andere honden een warme mand én thuis nodig en geen koude kille vloer in een labohokje.”

Stop dodelijke experimenten op honden en katten TEKEN NU DE PETITIE Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer