Main content

Inhoud

Prijsuitreiking voor proefdiervrij onderzoek brengt politici en wetenschappers uit heel Europa samen

Nieuws: 31 maart 2022
Dier­proeven

Gisteren heeft de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) de eerste prijs ter wereld uitgereikt die gewijd is aan de ontwikkeling en toepassing van dierproefvrije antilichamen. Het evenement werd bijgewoond door leden van het EU-parlement en de Europese Commissie. Jen Hochmuth: "We hebben geleerd dat dierproeven voor de productie van antilichamen geen noodzakelijk kwaad zijn. Het is een keuze tussen goede wetenschap en wrede, gedateerde dierproeven. En goede wetenschap is dierproefvrij." 

Twee prijzen van elk 10.000 euro

Ter ondersteuning van de "Aanbeveling inzake niet op dieren gebaseerde antilichamen" van het EU-referentielaboratorium voor alternatieven voor dierproeven (EURL ECVAM) heeft de ECEAE de enige prijs ter wereld uitgereikt voor de voorbeeldige ontwikkeling en toepassing van antilichamen zonder dieren. Tijdens de internationale prijsuitreiking gisteren in Brussel ontvingen twee uitstekende kandidaten gelijkwaardige prijzen van elk 10.000 euro. Beide bekroonde projecten zijn volledig vrij van dierproeven of materialen en dragen in hoge mate bij tot de ontwikkeling, distributie en promotie van diervrije antilichamen wereldwijd.

Een van de prijswinnaars is het bedrijf Abcalis GmbH uit Braunschweig, Duitsland, dat een van de pioniers is op het gebied van dierproefvrije antilichamenproductie via de modernste faag-displaytechnologie. Faagdisplay is een techniek die toelaat om, uitgaande van biologisch materiaal dat DNA bevat, een bibliotheek van recombinante dierproefvrije antilichamen aan te leggen en te selecteren. Dit werkt niet alleen sneller maar vaak ook preciezer dan traditionele methoden waarbij antilichamen individueel in een proefdier geïsoleerd moesten worden.

Buitengewone bijdragen op het gebied van dierproefvrije antilichamen

Tijdens de prijsuitreiking sprak de medeoprichter van Abcalis, Dr. Esther Wenzel, over de projecten van het bedrijf die erop gericht zijn de grootste groep van dierlijk afgeleide antilichamen te vervangen door superieure, op grote schaal betaalbare veganistische "multiclonale" antilichamen. "Dierproefvrije antilichamen verdienen een gelijke kans. Probeer de volgende keer dat u antilichamen bestelt, een niet-dierlijke antistof te nemen", drong Dr Wenzel aan.

De andere prijs werd toegekend aan Prof. Dr. Pierre Cosson en zijn collega's van de Geneva Antibody Facility van de Universiteit van Genève, Zwitserland. In hun vrij toegankelijke ABCD-databank hebben zij duizenden recombinante dierproefvrije antilichamen opgenomen, die ter beschikking worden gesteld van alle geïnteresseerde onderzoekers. Dr. Cosson en zijn collega's hebben ook het vrij toegankelijke wetenschappelijke tijdschrift "Antibody Reports" opgericht. "Wat we hier hebben is een complete gereedschapskist die door iedere onderzoeker kan worden gebruikt om het antilichaam te vinden dat hij nodig heeft", aldus Dr Cosson. 

Het is een keuze tussen goede wetenschap en gedateerde dierproeven. En goede wetenschap is dierproefvrij.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Politici en wetenschappers uit heel Europa samen

De internationaal bijgewoonde prijsuitreiking werd geopend met welkomstwoorden van het bestuurslid van de ECEAE, Dr. Corina Gericke. Het evenement werd opgeluisterd met toespraken van twee uitgenodigde sprekers, Tilly Metz, lid van het Europees Parlement van de Fractie De Groenen, en Joao Barroso, lid van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de Europese Commissie en van het EU-referentielaboratorium voor alternatieven voor dierproeven (EURL ECVAM).

De sprekers onderschreven de noodzaak om af te stappen van van dieren afkomstige antilichamen en legden uit hoe dit in de EU kan worden bereikt. "Eén ding is zeker: om voor eens en voor altijd een einde te maken aan dierproeven is een grote collectieve inspanning nodig. En meer initiatieven zoals deze prijs, die vrouwen en mannen erkent die symbool staan voor verandering", benadrukte MEP Tilly Metz. De ECEAE moedigt alle biomedische onderzoekers aan om bij hun werk gebruik te maken van proefdiervrije antilichamen en reagentia en dringt er bij de EU-Commissie en de afzonderlijke lidstaten op aan om de "Aanbeveling inzake proefdiervrije antilichamen" van ECVAM te implementeren.