Main content

Inhoud

Poseren met dode dieren: jacht in Utrecht

Nieuws: 28 september 2018
Jacht

De hunt saboteurs van Animal Rights voerden afgelopen weekend voor het eerst én met succes actie tegen de jacht in Utrecht. Na aankomst van onze activisten werd er nog één schot gelost en daarna werd de jachtpartij gestaakt. Jessica Smit, Animal Rights: “Wat wij tegen komen in het veld is nog niet eens het topje van de ijsberg. In de provincie Utrecht werden afgelopen jaar maar liefst 75.767 dieren gedood tijdens de jacht.1 Een derde van dit afschot vond plaats in het kader van de plezierjacht.”

Onze beelden brengen de grotendeels verborgen jachtpartijen in Nederland in de openbaarheid.

Jessica Smit, Animal Rights

JAGEN MET EEN LOKSTAL BIJ DE LEK

Vroeg in de ochtend vonden de activisten een lokstal met plastic ganzen bij de Lek. De lokdieren waren opgesteld in en rondom het water. De jagers zaten een stukje verderop verscholen aan de waterkant.

Na aankomst van de activisten konden de jagers nog één schot lossen, dit schot was niet raak. De activisten hebben de overvliegende ganzen een kwartier lang met hun toeters gewaarschuwd, waarna de jagers hun spullen opruimden. Er werd nog wel even geposeerd voor onze camera’s met de reeds doodgeschoten ganzen.

AFSCHOT IN UTRECHT

In totaal werden er in Utrecht afgelopen jaar 75.767 dieren gedood. Het gaat dan om verschillende soorten vogels, maar ook herten, reeën, konijnen, hazen, vossen en katten.1 Een derde van de geschoten dieren, 24.426 in totaal, wordt geschoten in het jachtseizoen, enkel en alleen voor het plezier van de jager. Dit zijn de vijf vrij bejaagbare soorten, ook wel wildsoorten genoemd. Het gaat dan om eenden, konijnen, hazen, houtduiven en fazanten.

Jessica Smit: “Wilde dieren worden aan flarden geschoten voor het amusement van een kleine groep jagers. Op 20 oktober organiseert Animal Rights een demonstratie tegen de plezierjacht in Zuid-Holland, kom ook!"

WILDE DIEREN HOREN ERBIJ

Het (op)jagen van dieren zorgt voor veel stress. Niet alleen voor het ‘betrokken’ dier, maar ook voor de andere dieren in de omgeving. Het jagen op dieren veroorzaakt grote onrust in de natuur. Dieren die geraakt worden, zijn niet altijd op slag dood. Zij kunnen ontkomen, en sterven uiteindelijk een pijnlijke dood. Animal Rights pleit voor een nieuwe visie op de flora en fauna, waarin naast soortenbehoud ook de belangen van individuele dieren worden meegenomen. Wij vinden dat wilde dieren erbij horen in ons land.

De hunt saboteurs trekken er met regelmaat op uit om jachtpartijen te verstoren en dieren in het veld te beschermen. Vaak zijn we getuige van schokkende jachtmisstanden, onze onthullende beelden maken verborgen dierenleed zichtbaar. Je kan je opgeven als vrijwilliger via deze link.