Main content

Inhoud

Plezier zonder vizier. Stop de hobbyjacht!

Nieuws: 27 september 2021
Jacht

Op woensdag 13 oktober, twee dagen voor de opening van het jachtseizoen, organiseert Animal Rights bij de Tweede Kamer in Den Haag een demonstratie tegen de hobbyjacht. Vanaf half oktober mag er weer gejaagd worden op de vijf wildsoorten: haas, konijn, fazant, wilde eend en houtduif. Met wilde eenden gaat het al langer niet goed en nu zijn ook hazen en konijnen toegevoegd aan de geactualiseerde Rode Lijst. Toch gaat de jacht dit jachtseizoen gewoon door.

Jessica Smit, campagneleider: “Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde al voor een verbod op de jacht op hazen en konijnen. Aan meer onderzoek, zoals minister Schouten voorstelt, hebben de dieren die aankomend jachtseizoen worden doodgeschoten natuurlijk helemaal niks.”

De meeste van deze dieren sterven in het jachtseizoen. Dit moet stoppen.

Jessica Smit, Animal Rights

VERMAAKJACHT, PLEZIERJACHT OF HOBBYJACHT

In Nederland zijn er vijf diersoorten die in het jachtseizoen bejaagd mogen worden. Het jachtseizoen begint op 15 augustus met de jacht op de wilde eenden en konijnen. Vanaf 15 oktober mag er ook gejaagd worden op fazanten, hazen en houtduiven. Het jachtseizoen eindigt eind december of januari, afhankelijk van de diersoort.

Smit: “In drie jaar tijd zijn er in totaal 251.203 hazen en 83.692 konijnen gedood. Dit zijn hallucinante aantallen voor dieren die op de Rode Lijst zijn geplaatst. De meeste van deze dieren sterven in het jachtseizoen. Dit moet stoppen.”

DEMONSTRATIE: PLEZIER ZONDER VIZIER

Op woensdag 13 oktober organiseert Animal Rights vanaf 13.00 tot 15.00 uur een protest tegen de plezierjacht aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag, tegenover de Tweede Kamer. Klik hier voor het evenement op Facebook.

Smit: “Het -oogsten- van dieren uit de natuur, zoals jagers dat graag noemen, degradeert wilde dieren tot niets minder dan scharrelvlees: in plaats van levende, voelende wezens die recht hebben op hun eigen plek in ons landschap. Animal Rights pleit voor een volledig verbod op de hobbyjacht.”

Lees ook: Rode Lijst is betrouwbaar, maar jacht gaat door.