Main content

Inhoud

ONTSNAPTE APEN GEDOOD NA VERKEERSONGEVAL MET 100 APEN

Nieuws: 28 januari 2022
Dier­proeven

Vier apen konden ontsnappen nadat een vrachtwagen met een honderdtal van deze dieren crashte in de VS.1 De apen maakten deel uit van een "lading" via het vliegtuig ingevoerde langstaartmakaken uit Mauritius die bestemd waren voor een dierproeflab. Drie van de gevluchte apen werden snel terug gevonden en afgemaakt. De vierde aap was een dag lang spoorloos, maar werd later gevangen.2

Jen Hochmuth: “Deze apen proefden voor het eerst en ook meteen voor het laatst van hun vrijheid en de mogelijkheid om in bomen te klimmen. Het is onze hoop dat na dit hartverscheurende incident meer mensen zich zullen uitspreken tegen het vervoer en de wereldwijde handel in niet-menselijke primaten bestemd voor dierproeven.”

Update: Kenya Airways belooft om apentransport voor dierproeven te beëindigen

Kenya Airways heeft aangekondigd dat zij het vervoer van apen bestemd voor dierproeven definitief zal stopzetten in februari, wanneer haar contract afloopt.1 Dat was dezelfde luchtvaartmaatschappij die vorige week de 100 apen vervoerde die betrokken waren bij het afschuwelijke vrachtwagenongeluk op een snelweg in de VS.

Deze apen waren afkomstig uit Mauritius en werden naar New York gevlogen. Meerdere apen werden vervolgens afgemaakt nadat zij uit hun transportkisten waren losgebroken, in plaats van ze vrij te geven aan een reservaat. We zullen ons verder inzetten tot dat geen enkele luchtvaartmaatschappij hieraan medeplichtig wil zijn.

Deze apen proefden voor het eerst en ook meteen voor het laatst van hun vrijheid en de mogelijkheid om in bomen te klimmen.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Waarom de apen gedood zijn, is onbekend

Via onze collega’s van Action for Primates hebben we vernomen dat de apen bestemd waren voor PreLabs in Florida, een importeur en leverancier van niet-menselijke primaten voor dierproeven en meer specifiek giftigheidstesten voor nieuwe vaccins.1

Volgens The New York Times is er veel vraag naar deze primaten voor dierproeven. Hun prijs kan oplopen tot ruim 8000 euro per dier en in gevangenschap kunnen ze 30 jaar oud worden.2 Als ze niet meteen na afloop van een dierproef worden gedood, dan worden ze vaak jaarenlag in meerdere dierproeven herbruikt. We zijn ontzet over deze wreedheid en zijn van mening dat de apen moesten vrijgelaten worden in een reservaat”, aldus Hochmuth.

Verontrustende beelden

De apen, die net in New York waren aangekomen, zijn afkomstig uit een fokkerij in Mauritius waarvan onduidelijk is hoe strikt de normen inzake biologische veiligheid opgevolgd werden. 1 Op dat moment waren ze nog niet in quarantaine geplaatst en was hun gezondheidsstatus onbekend. Apen kunnen drager zijn van dodelijke ziekteverwekkers die zich verspreiden via hun speeksel, bloed, uitwerpselen en urine.

Foto's genomen op de plaats van het ongeluk in Pennsylvania tonen een verontrustend gebrek aan veiligheid aan en vertonen een verontrustend gebrek aan beschermingsmiddelen: mensen die met blote handen dozen verslepen, automobilisten die hun gezicht in de kratten steken. 2

Besmette apen. Zo beginnen pandemieën.

Dit incident is niet de eerste keer waarbij apen een gezondheidsrisico voor het publiek vormen. In 1989 belandden apen die besmet waren met een onbekende stam van het ebolavirus in een faciliteit van Envigo, ook in de VS. Vier mensen werden ziek voordat alle apen werden gedood en het laboratorium werd gesloten. Een gelijkaardig incident gebeurde opnieuw in 1996 in Texas. 1

Omdat deze 100 apen op weg waren naar een laboratorium om daar te worden opgesloten, gepijnigd en gedood, liepen zij al gevaar - maar nu loopt ook het publiek gevaar. De vier die ontsnapten, konden besmet zijn met allerlei virussen die ook op mensen kunnen worden overgedragen.

De apenhandel kent veel spelers

Mauritius is een van 's werelds grootste exporteurs van apen voor de internationale dierproefindustrie, die elk jaar duizenden dieren laat lijden en sterven in laboratoria in de VS, Canada en Europa. Animal Rights is deel van een coalitie van dierengroepen in Europa en Mauritius (Action for Primates, One Voice, Progress Science Mauritius), die een internationale campagne leidt om zich te verzetten tegen de uitbreiding en de vangst van wilde apen voor dierproeven

De apen worden verpakt in kleine transportkratten en als vracht per vliegtuig vervoerd. Vorig jaar kwamen we erachter dat Zaventem een belangrijke speler is voor de apenhandel en in december organiseerde Animal Rights nog een protestmars tegen de apenhandel voor dierproeven in Brussel.

Jen Hochmuth: “Het verschepen van apen en andere dieren om ze te kwellen en uiteindelijk te doden is gevaarlijk - voor iedereen. Het is hoog tijd om komaf te maken met de dierproefindustrie en de daarmee verbonden bedrijven zoals de primatenfokkerijen en de handel en export in proefapen.”

Geen transport van proefapen via Brussels Airport Teken NU onze brandbrief Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer